Zajedno za energiju

Zahvaljujući bespovratnoj budžetskoj pomoći Evropske unije Republici Srbiji za realizaciju programa “Zajedno za energiju” u 2023. godini obezbeđeno je četiri milijarde dinara, što pokriva zaštitu oko 190 hiljada domaćinstava energetski ugroženih kupaca. Zahvaljujući tome, tokom 2023. godine omogućeno je da više od 190.000 domaćinstava, odnosno oko tri puta više nego do sada, ostvari pravo na olakšice. U praksi, zaštićena domaćinstva sa dva člana, koja sada plaćaju oko 3770 dinara za račune za struju, plaćaće 1721 dinar manje, ili 50 odsto manje, svakog meseca za daljinsko grejanje.

Energetski zaštićen kupac je kupac iz kategorije domaćinstvo koji u skladu sa uslovima propisanim Zakonom i Uredbom može steći status ugroženog kupca i time pravo na subvenciju u plaćanju mesečnih računa za električnu energiju ili prirodni gas ili toplotnu energiju u zavisnosti od iskazane želje domaćinstva.

Proverite da li ispunjavate uslove za status energetski zaštićenog kupca

Kako bi građani iskoristili pravo na energetski popust, treba da se prijave lokalnoj samoupravi na teritoriji svog prebivališta, koja donosi odluku o davanju statusa na osnovu Uredbe o energetski ugroženim kupcima. Prijavljivanje se vrši u samo nekoliko koraka:

  1. Preuzeti zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca (sa sajta Ministarstva, sa sajta jedinica lokalne samouprave ili lično u zgradama jedinica lokalne samouprave).
  2. Popuniti zahtev (dokumentacija neophodna za ostvarivanje statusa energetski ugroženog kupca navedena je u obrascu).
  3. Predati zahtev u svojoj lokalnoj samoupravi.

U roku od mesec dana dobićete rešenje o statusu. Podnošenje zahteva ne uključuje nikakve troškove za građane, a zahtevi se mogu podnositi tokom čitave godine. U Gradskoj upravi Užice zahtevi se podnose u kancelariji broj 16 u prizemlju Gradske kuće,navodi se na sajtu grada .

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.