Divac Ideja Forum-podrška projektima mladih

UŽICE- Divac Ideja Forum, koji su organizovali Fondacija Ana i Vlade Divac i grad Užice uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju,održan je danas u Užičkoj gimnaziji. Divac Ideja Forum je  jednodevni događaj na kojem grupe mladih mogu svoje ideje razviti u projekte uz podršku članova odbora Divac omladinskog fonda i dobiti finansijsku podršku za realizaciju inovativnih omladinskih projekata koji rešavaju probleme mladih u lokalnoj zajednici.

divac4U protekle dve godine Divac fondacija podržala je 17 projekata iz Užica,od kojih se 6 ,čija je ukupna vrednost preko 500.000 dinara ,trenutno realizuje.
„Inovirali smo proces selekcije projekata kroz ideja forume u kojima mladi analiziraju probleme i rešenja,na osnovu kojih razvijaju  projekte kojim će konkretne probleme koje su identifikovali da reše.Posebno ohrabrujemo neformalne i grupe mladih iz ruralnih sredina da apliciraju,jer je njima potreban dodatni podsticaj i pomoć da promene nešto u svojoj zajednici“,kaže Željko Mitkovski iz Fondacije Ana i Vlade Divac.
divac3Vrlo je bitno se se čuje glas mladih,poručuje članica Odbora Ideja Foruma Nevena Selaković,inače učenica Medicinske škole.
„Mislim da možemo da motivišemo mlade da nam ukažu na probleme i da im pomognemo kako i na koji način da dođu do njihovog rešavanja kroz projekte“,kaže Selakovićeva.
Član Gradskog veća Petar Blagojević takođe ističe značaj ideje da projekte mladih ocenjuju oni sami.
divac„Ovde je najvažnija finansijska podrška onih aktivnosti u razvijanju ideja mladih na osnovu onoga što oni sami identifikuju kao problem“,naglašava Blagojević.
Užice je jedan od 11 gradova i opština u Srbiji u kojima se sprovodi Divac Ideja Forumi.

You may also like...