Više od 150 godina tačnog vremena (VIDEO)

UŽICE – Užička porodica Petrović ima najdužu tradiciju popravljanja satova u gradu, kod njih se o tačnom vremenu brine već više od 150 godina. Znanje se prenosilo generacijama, a u njihovoj radnji sve buduće sajdžije su naučile osnove ovog zanata.

Užičani još od polovine 19. veka satove popravljaju u zanatskoj radnji Petrovića. Porodičnu priču je započeo Sreten Petrović koji je pravio predmete od srebra za kućnu upotrebu, a ubrzo su u radnju stigli i prvi satovi.

SATOVI
Foto: ZooMUE

„On je krenuo sa nakitom, a onda su se pojavili satovi. To su bili prelepi, nemački Junghas zidni satovi koji i dan dans rade. Čukundeda je imao tri sina, zato se radnja zove Petrović i sinovi, a u to vreme zanat se završavao u Pešti i Bratislavi“, kaže Svetlana Petrović.

Dva sina su nastavila da se bave porodičnim zanatom i preneli znanje na nove generacije, a Svetlana je ovaj zanat zavolela kada je došla u porodicu Petrović.

„Moja generacija iz 1950-ih nije nije svako imao sat, geldali smo na crkveni sat. Ja danas kao i prvog dana sa radošću radim ovaj posao i ono što je najlepše moja deca vole da rade ovaj posao“, dodaje Petrović.

Petrovići
Foto: ZooMUE

Posle nedavne smrti supruga Svetlana radi sama, ali za budućnost porodičnog zanata ne brine jer je sigurna da će njena deca nastaviti tradiciju.

„Mnogo je lepo kad nešto sami radite, kad znate nešto da radite i to vas ispunjava neobjašnjivom srećom. I kad bi se ponovo rodili svi mi bismo se opet bavili ovim“, zaključuje Svetlana.

Vremena su se promenila, živi se mnogo brže nego pre pola veka, ali i dalje je svima neophodno tačno vreme.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.