Virtuelna šetnja užičkim Starim gradom (VIDEO)

UŽICE – Ukoliko niste u mogućnosti da posetite Stari grad u Užicu, onda to možete učiniti virtuelno. Profesori i student Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija, napravili su “Digitalni multimedijalni vodič Starog grada Užice”.

Profesorka Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija, Miroslava Jordović Pavlović, bila je na čelu 13-članog tima koji je osmislio ovaj digitalni vodič, koji se sastoji iz dva proizvoda. Prvi je virtuelna aplikacija, koja je urađena u softveru za virtuelnu realnost.

 “Vi ste kao u igrici, a ustvari ste u srednjem veku, družite se sa Nikolom Altomanovićem i šetate Starim gradom Užica. U projektu je urađena potpuna obrada arhivske građe, tako da je rekonstruisan Stari grad iz doba Nikole Altomanovića, odnosno, srednjeg veka. To je naša vizija objekata koji su tada postojali i kroz virtuealnu aplikaciju možete da uđete u bilo koji objekat, a ima ih dosta.”

U 3D prikazu posetioci aplikacije mogu videti kovačnicu, Crkvu Svetog Đorđa, Citadelu, kule, prostorije je za vojnike.

“Tu je novac iz tog doba, knjige, oružje, možete da vidite kako su spavali vojnici, gde su držali oružje, kako je izgledala kovačnica i kako se kovalo oružje. Možete da vidite crkvu i čujete pojanje iz tog doba. Zapravo, sve vreme dok šetate, Nikola Altomanović priča zanimljivosti iz svog života tog perioda, o sukobu sa Knezom Lazarom i druge priče.”

Na poddomenu oficijalnog sajta grada Užica posetioci mogu pronaći veliki broj podataka obrađene istorijske građe.

 “Jedna stranica, na koju se dolazi kada kliknete sa glavne, 3D obilazak, gde je ugrađena virtuelna relanost. To je samo mali prikaz onoga što ćete videti kroz ovu drugu, pravu aplikaciju virtuelne realnosti, u nekim detaljima možtete da prođete kroz tvrđavui, uđete u kulu i popenjete se na vrh i vidite prelep pogled sa Citadele.”

Iako jer bilo neophodno vratiti se u srednji vek, kako bi dočarali život ovog perioda, za samu realizaciju, tim koji je radio imao je praktično, samo šest meseci, za koje je to bio vrlo intenzivan period stavranja.

“Posebna vrednost ovog projekta je što su tri studenta Akademije, dva bivša i jedan aktuelni master student radili ovaj projekat. Aplikaciju virtuelne relanosti radio je bivši student Stefan Danilović, kod za virtuelnu realnost za sajt radio je Nikola Džekić, a samu interaktivnu web aplikaciju radio je Mladen Stojić.”

Digitalni multimedijalni vodič nastao je zahvaljujući projktu koji je finansiralo Ministarstvo kulture, ali je sve podržao i Grad Užice. Prepoznali su to kao način za značajno podizanje nivoa turističke ponude grada.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.