Badnji dan u Užicu (VIDEO)

UŽICE – U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku proslavalja se Badnji dan i Bandje veče. U domovima Užičana poštuju se svi običaji uz tradicionalnu posnu trpezu, a sve rituale i običaje i turisti mogu videti u Muzeju na otvorenom Staro selo Sirgojno.

Badnji dan u domovima Užičana proslavlja se na tradiconalan način uz unošenje badnjaka i spremanje kolača, a u nekim porodicama praktikuje se i večera na slami.

Badnji dan
Foto: ZooMUE

„Porodično, ujutro rano ustanemo unosi se badnjak, posle toga pravimo česnicu“,

„Uoči Božića spremamo posna jela i večeramo na podu kao nekada“,

„Zna se šta se sprema, riba, prebranac i ostale đakonije, pite i baklave“, rekli su sugrađani.

Pravoslavni vernici na Badnji dan seku badnjak, to može biti mladi cer ili hrast, koji simbolišu Hristov dolazak u svet. Njime se kite domovi i crkve, a vernici se raduju tom prazniku.

„Takođe, unosimo slamu, ona podseća na Vitlejemski pećinu jer je tu Hristos rođen, a loženje vatre i paljenje badnjaka podseća na vitlejemksu vatru da zagreje naša srca kako bi osetili tu radost spasneja koja nam dolazi“, kaže prtojerej-stavrofor Milić Dragović.

Muzej staro selo Sirogojno svake godine organizuje rekonstrukcije običaja za Badnji dan u kome učestvuju lokalno stanovništvo i turisti.

„U glavnoj kući su angažovani domaćin i domaćica, domaćinu nosi badnjak. Ujutru se badnjak oseče pre izlaska sunca, kakoje to običaj i onda se daruje“, kaže direktor Muzeja na otvorenom Staro selo Sirogojno Svetlana Ćaldović.

U starom selu neguju se običaji za sve velike praznike što turistima predstavlja poseban doživljaj.

Badnjak
Foto: ZooMUE

„Deca pijuču za domaćinom i domaćicom, dobijaju na poklon bombone, a posle toga se posluži ta večera na zemnljanom podu i ćilimu baš kao nekada“, dodaje Ćaldović.

Ove godine zbog protivepdiemijskih mera neće biti interaktivne predstave Badnjeg dana, a posetioci će moći digitalno da se podsete kako je to bilo prethodnih godina.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.