Veliko interesovanje užičkih preduzetnika za ekonomsku pomoć (VIDEO)

UŽICE – Posle više od mesec dana koliko traje vanredno stanje užički preduzetnici spremaju se da ponovo otvore svoje radnje i sabiraju koliko će cela situacija uticati na njihovo dalje poslovanje. Kako bi se ekonomski gubici ublažili mnogi su se već prijavili za korišćenje mera državne pomoći.

Kada su pravili poslovne planove za ovu godinu niko od užičkih preduzetnika nije ni slutio da će ekonomska računica zavisiti od jednog virusa. Od početka epidemije prvi talas mera zaštite najpre je pogodio zanatlije.

„Smanjeni su neki rashodi, ali svejedno imaju tekući rashodi lokala, biznisa, amortizacija mašina i svega ostalog koji moraju da se plaćaju“, kaže za naš portal Dejan Ramić vlasnik obućarske radnje.

Ključ u brave stavili su ugostitelji i frizeri, a mnogi su bili u nedoumici da li smanjiti broj zaposlenih ili čak zatvoriti lokal. Međutim, najavljena pomoć Vlade Srbije promenila je njihovo mišljenje.

„Smatram da smo i ugostitelji možda čak i najviše pogođeni time. Nama je ovo najbolji period za posao. Na sreću nismo imali situaciju da otpuštamo radnike, čekali smo da vidimo razvoj situacije“, rekao je Marko Knežević suvlasnik restorana Vagon.

„Naši radnici će primiti taj minimalac i mi ćemo biti nagrađeni što smo u legalnom poslu“, kaže Stojanka Dimitrijević vlasnica frizerskog salona Mimi.

Frizerski salon Mimi Užice
Foto: ZooMUE

Posledice na ekonomski sistem tek će biti vidljive u narednom periodu. Ipak, iz gradske kuće se nadaju da će ekonomske mere u vidu fiskalnih olakšica i isplate tri minimalne zarade u značajnoj meri olakšati poslovanje užičkih privrednika.

„Jednako važna mera jeste za one ljude koji ne budu usepevali da plaćaju pripadajuće poreze i doprinose na zarade što će to moći da učine u periodu na dve godine i to od januara 2021. godine. Prema podacima kojima mi raspolažemo odziv je dosta dobar“, rekao je gradski većnik Miodrag Petković.

U paketu mera mera poboljšanja likvidnosti izdvojeno je 200 miliona evra dostupnih preko Fonda za razvoj.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.