Vaspitači u nedoumici kako će raditi od septembra

SRBIJA – U poslednjih nekoliko nedelja mnogo se govori o polasku u školu, ali sa druge strane imamo vrtiće u kojima se razmatra kako će vaspitači od septembra raditi.

Imamo vrtiće koji u tišini rade još od 11. maja, poštujući sve epidemiološke mere i tamo gde sredstava ima dovoljno i tamo gde ih baš i nema. Roditelji se uglavnom dovijaju, pa u vrtić idu samo ona deca koja zaista moraju.

Međutim, od 1. septembra, kad se odmori završe, mnogi mališani moraće da se vrate u svoje vrtićke grupe, a predškolsko vaspitanje je i zakonom obavezno.

U razgovoru sa Bosiljkom Jovanović, predsednicom samostalnog sindikata vaspitanja i obrazovanja, saznajemo da je nekoliko dopisa poslato Ministarstvu, za sada bez nekog konkretnog rešenja. Ne zna se da li će i na koji način predškolci pohađati svoju nastavu, niti šta će se desiti ako se veći broj dece vrati u vrtiće, gde su pojedine grupe i pre epidemije brojale po 35 ili više dece.

“Vaspitači su, kao i nastavnici, zabrinuti. Brinu za svoje zdravlje, za zdravlje svoje porodice, ali ništa manje za zdravlje dece u kolektivu. Zamislite kako bi se jedna vaspitačica osećala da zna da je ona prenela virus detetu, a da je ono onda nekog u svojoj porodici zarazilo.Pitamo se i kako će teći adaptacija i kako da držite bilo kakvu distancu od deteta koje ne ume samo da jede, kojem treba promeniti pelenu, kako sprečiti dete kojem izbijaju zubići da stavlja igračke u usta i kako mu objasniti da ne sme da kine u drugara iz grupe?” – kaže Bosiljka Jovanović.

U dopisu koje je Sindikat juče poslao Ministarstvu stoji i nekoliko konkretnih predloga. Vaspitači traže da se predškolskim ustanovama pruži podrška u saradnji sa lokalnim samoupravama, kako umanjenje zakonskog normativa na 50% ne bi bilo dovedeno u pitanje. Ovo smatraju ključnom merom.

Drugi predlog je da se vrati obaveza donošenja potvrda od strane roditelja koje izdaje poslodavac, a kojima se dokazuje da roditelji ne mogu posao da obavljaju od kuće.

U dopisu stoji i da bi jedno od rešenja moglo biti da lokalna samouprava obezbedi dodatne prostorije, a Ministarstvo dodatni kadar ukoliko interesovanje za polazak u vrtić od septembra bude veće nego što je sad. Ovde se pre svega misli na vaspitače koji čekaju zaposlenje, ali i na studente završnih godina vaspitačkih škola.

U pojedinim ustanovama se adaptacija obavljala uz prisustvo roditelja, a sada bi to svakako trebalo ukinuti, a što je moguće više iz zatvorenog prostora proces adaptacije obavljati na otvorenom, kažu iz Sindikata.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.