Vaskrs u selu Kriva Reka, praznik kome se najviše raduju deca (VIDEO)

KRIVA REKA – Vaskrs u zlatiborskom selu Kriva Reka proslavljava se tradicionalno, uz porodični doručak i omiljeni običaj kome se najviše raduju deca – kucanje jajima. Svake godine porodica Aleksić poštuje stari običaj da prošlogodišnje jaje, čuvarkuću, ostavlja pored šljive u dvorištu jer se veruje da ono štiti porodicu i donosi zdravlje.

Za porodicu Aleksić u selu Kriva Reka, kod Zlatibora, Vaskrs je dan u kome je porodica na prvom mestu. Veliki praznik svake godine počinju doručkom i bogatom trpezom.

„To je najviše domaća hrana karakteristična za naš kraj ovde: suvo meso, predjelo, pita, domaći hleb, pečenje…“, kaže Marijana Aleksić.

„To je porodični praznik kada nam dolaze prijatelji i komšije, a ja sam zadužen za pripremu pečenja“, kaže Goran Aleksić.

Za dekoraciju je zadužena Marijana koja svake godine napravi korpu od prirodnih materijala.

„Napravili smo korpicu od piljevine, kukurznog brašna i vode. To smo skuvali i zamesili sa piljevinom“, dodaje Marijana Aleksić.

Prema starom običaju, prvo skuvano jaje se ostavlja u kući, zvano čuvarkuća, a prošlogodišnje se baca ili zakopava pored stabla voća u dvorištu.

„Veruje se ako se jaje ostavi negde na svom imanju za berićet, prvenstveno mi u selu“, kaže Marijana Aleksić.

Vaskrsu se najviše raduju deca koja vole da pomaću oko bojenja jaja, a sa velikim nestrpljenjem čekaju dan kada će se takmičiti u kucanju.

„Brat mi je razbio vrh, a ja njemu šodu tako da je nerešeno“, kaže Nemanja Aleksić.

„Jaje od morkinje je pobedničko, ono je manje nego obično i tvrđe i ono uvek pobeđuje“, zaključuje stariji brat Nikola Aleksić.

Kapija domaćinstva Aleksića je uvek otvorena za komšije i prijatelje pa je njihovo dvorište mesto gde svi vole rado da svrate i uz dobru atmosferu proslave Vaskrs.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.