Užički prosvetari podržali štrajk povodom nasilja u školama (VIDEO)

UŽICE – Većina prosvetnih radnika u Užicu podržala je protest „Stop nasilju u školama“. Okupljanje štrajkača održano je na Trgu Svetog Save.

Od užičkih škola nastavu su obustavile Medicinska, Umetnička i Saobraćajna škola, kao i većina nastavnika iz Ekonomske. Užička gimnazija i četiri osnovne škole u protest su se uključile skraćenjem časova ili neodržavanjem prvog časa.

„Prvenstveno bi trebalo vratiti autoritet nastavnika i pojačati kriterijume ocenjivanja. Kao predsedni ksindikata, oduševljena sam solidarnošću mojih kolega iz škole, ali sam zato kao prosvetni radnik poražena situacijom u koju smo došli“, rekla je Vesna Aćimović Panić, predsednica sindikata Umetničke škole.

„Mi se srećom ne suočavamo sa većim problemima u Medicinskoj školi, ali mi je žao što na protest nisu došle neke škole u kojima se registruje više slučajeva nasilja“, smatra Marija Nikolić, predsednica sindikata Medicinske škole.

Prosvetni radnici smatraju da mnoge njihove kolege ćuteći o postojećim problemima nesvesno doprinose ovoj situaciji. Otežavajuću okolnost vide u tome što im je, tokom godina, smanjivan opseg vaspitnih mera.

Protest prosvetnih radnika
Foto: ZooMUE

„Naši učenici su uglavnom sjajna deca, ali uvek ima pojedinaca koje škola ne zanima, a inspiraciju za svoje ponašanje vide u nasilju koje se može videti u medijima, pa i u Narodnoj skupštini. Podsetio bih na slučaj iz decembra 2019. godine, kada je učenik fizički nasrnuo na našeg kolegu, a dvema koleginicama pretio“, kaže Branko Nikolić, predsednik Gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika.

Nasilje prema nastavnicima, ali i vršnjačko nasilje su, prema rečima prosvetnih radnika, dodatno došli do izražaja posle perioda nepotpune nastave u vreme epidemije, tokom kojeg se agresija na neki način akumulirala kod učenika.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.