Užice u svrhu energetske efikasnosti izdvaja 120 miliona dinara (VIDEO)

UŽICE – Za ovu godinu u Užicu su raspisana dva javna poziva za mere energetske efikasnosti za objekte u vlasništvu fizičkih lica. Jedan obuhvata zamenu ložnih uređaja, u cilju smanjenja zagađenja vazduha i trajaće do 26. septembra, dok će četiri dana kasnije biti krajnji rok za konkurisanje na javni poziv za energetsku sanaciju stambenih objekata.

Dragoš Topalović prethodne godine iskoristio je subvenciju od 80 hiljada dinara za nabavku stolarije spratnog dela, čija ukupna cena je iznosila 260 hiljada dinara.

„To mi je značilo mnogo, zahvalio bih se gradskim čelnicima i republici. Ovim se smanjuje emisiona potrošnja, ali se smanjuju i računi grejanja. Dve godine se grejem na gas, a ušteda je 14.600 dinara za spratni deo, zahvaljujući subvencijama za stolariju“, kaže Dragoš.

Energetska efikasnost sprovodi se i u predškolskim ustanovama i u školama, a iz gradske uprave ističu da je od 2015. godine do danas u svrhu mera energetske efikasnosti za građane uloženo oko 170 miliona dinara.

„Ove godine imamo rekordan iznos u ove namene, od oko 120 miliona dinara, što naših sredstava, što od resornih ministarstava, s obzirom da smo dobili podršku od Ministarstva rudarstva i energetike i od Ministarstva zaštite životne sredine“, rekao je gradski većnik, Milomir Petković.

Jedan konkurs podrazumevaće pre svega subvencionisanje nabavke kotlova na gas, gde će po prijavi moći da se dobije 100 hiljada dinara u ovu namenu, koliko će biti izdvojeno i za etažne peći, dok se 70 hiljada dinara može dobiti za nabavku kotlova na pelet.

„Drugi konkurs, koji se tiče energetske sanacije, podrazumeva zamenu i unapređenje termalnog omotača, pre svega spoljnih prozora i vrata. Može se po prijavi dobiti 140 hiljada dinara, a ove godine izvođači su u obavezi da odrade i prateće radove, sve do moleraja. Ovaj poziv odnosi se i na sanaciju porodičnih kuća, kroz nabavku toplotnih pumpi, uz iznos od 250 hiljada podrške po projektu, a još jedna mera je nabavka solarnih kolektora, za to će izdvojiti po 140 hiljada“, rekla je gradska većnica, nada Jovičić.

Svi koji imaju nelegalne objekte ili su u postupku ozakonjenja istih mogu da se jave na ove konkurse, pod uslovom da su predali potrebnu dokumentaciju za legalizaciju. Samo za nabavku kotlova za gas zahteva se legalan objekat ili objekat sa građevinskom dozvolom.

Neophodna dokumentacija se može naći na gradskom sajtu i na portirnici u Gradskoj kući i u Gradskoj opštini Sevojno.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.