Užice planira izgradnju azila za pse na Ponikvama

UŽICE-Budžetom grada Užica za narednu godinu biće izdvojeno 16 miliona dinara za izgradnju azila za pse na Ponikvama,izjavio je  član Gradskog veća Zoran Adžić posle današnjeg sastanka  sa predstavnicima Zoohigijene iz Novog Sada,Valjeva,Zrenjanina,Šapca i Kragujevca.

 

 Ista sredstva bila su planirana i ovogodišnjim budžetom ,ali do realizacije projekta nije došlo.

“Nismo imali urađen Plan detaljne regulacije dela aerodromskog kompleksa na Ponikvama na kome je planirana izgradnja azila.Ceo kompleks ima 500 hektara ,a azil neće biti u blizini samog aerodroma”,kaže Adžić.

On navodi da se grad odlučio za izgradnju azila zbog velikih novčanih izdvajanja za usluge azila u Požegi,kao i za nadoknadu štete građanima koje su ujeli nevlasnički psi.

 “Grad je ove godine Požegi platio 3,5 miliona dinara ,dok je građanima za nadoknadu štete isplaćeno oko 13 miliona dinara u ovoj,a od 2010. godine ukupno 43 miliona dinara”,ističe Adžić.

Visina nadoknade štete zbog ujeda nevlasničkih pasa koju grad Užice isplaćuje iznosi od 25 do 50 hiljada dinara u zavisnosti od težine povrede.

Adžić naglašava da se uporedo sa planovima o izgradnji azila za pse,mora u saradnji sa veterinarskom inspekcijom i republičkim institucijama početi sa rigoroznim kažnjavanjem vlasnika ,kada njihovi psi koje su ostavili na ulici,nanesu štetu drugim građanima.

“Mora se uspostaviti zakonska regulativa koja će nalagati da svi vlasnici  moraju čipovati i vakcinisati svoje pse,kao i da im bude omogućena besplatna sterilizacija.Samo na taj način možemo smanjiti broj nevlasničkih pasa na ulicama “,zaključuje Adžić.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.