Obeležena godišnjica sportskih novinara Užica (video)

UŽICE – Udruženje sportskih novinara Užica kao i svake godine okuplja ljude iz sporta, a to su učinili i ove povodom svog devetog rođendana.

usnueSportski novinari su aktivni i van svojih redovnih obaveza, pa su u saradnji sa Crvenim krstom učestvovali u, preko 10 humaniratnih akcija. Prošle godine devetočlana ekipa, kao predstavnik Srbije, učestvovala je na susretima sportskih novinara jugoistočne Evrope gde smo bili jedina ekipa koja je u svom sastavu imala 3 žene iako se takmičenje održavalo u fudbalu. Time smo želeli da skrenemo pažnju na to da se sportskim novinarstvom, ravnopravno sa muškarcima mogu baviti i pripadnice lepšeg pola. U narednoj godine planirane su brojne aktivnosti koje će Udruženje pokušati da realizuje u saradnji sa svojim prijateljima koji su i dosada pomagali u svim akcijama.

Kad su razmišljali kako obeležiti deveti rođendan, došli su na ideju da to bude izložba
velemajstora sportske fotografije Stanimira Kojadinovića Kojadina, koji je bio je svedok brojnih sportskih događaja na „malim“ i „velikim“ terenima Užica, Srbije i Jugoslavije.
Uspomena na delo sportskog fotografa Stanimira Kojadinovića ne bledi ni danas, iako sa nama nije 11 godina. Svaka Kojadinova slika bila je jedna velika životna sportska priča. Kao neumorno „dežurno oko“ načinio je na desetine hiljada fotografija po kojima su naši sportski listovi, ali i sami učesnici zabeleženih sportskih događaja , bez obzira o kojoj disciplini se radilo, bili prepoznatljivi. Najveću žrtvu je svakako podnela njegova porodica, an prvom mestu supruga Vera koja je pored toga što je radila, podizala tri ćerke imala i veliku ulogu u stavranju istorije kroz suprugove fotografije.

 

Ova izložba sa par desetina odabranih slika je samo početak jedne akcije koju Udruženje sportskih novinara želi da pretoči u tradiciju. Planirano je da u sledećoj godini jednim konkursom probude mlađe generacije, da se bave sportskom fotografijom i da u sklopu te akcije naprave mnogo sadržajniju postavku Kojadinovih slika. Za to će biti potrebna pomoć Grada a zauzvrat će Užičani će na taj način moći da se prisete nekih davnih sportskih događaja , koje je ovekovečio Kojadinovim sa svojim fotoaparatom.
ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.