Užice među primerima dobre prakse transparentnosti javnih finansija

UŽICE – Završna radionica u okviru projekta “Unapređenje transparentnosti upravljanja javnim finansijama lokalne samouprave”, na kojoj su se, kao primeri dobre prakse, predstavile opštine Bor i Medveđa, kao i grad Užice, održana je u Vrnjačkoj Banji.

Projekat se realizuje na osnovu sporazuma potpisanog između Stalne konferencije gradova i opština i Programa za razvoj Ujedinjenih nacija, a uz finansijsku podršku Švedske međunarodne razvojne agencije.

Ovom prilikom predstavljeni su rezultati projekta, primena Budžetskog portala za transparentniji sistem finansijskog upravljanja, individualna iskustva i primeri dobre prakse predstavnika korisničkih lokalnih samouprava u radu na uvođenju budžetskog portala, preporuke za unapređenje upravljanja javnim finansijama.

U ovoj fazi, podršku su dobile 23 korisničke lokalne samouprave za uvođenje budžetskog portala, uz nastavak saradnje sa 10 „pilot gradova i opština“ iz prethodne faze projekta, a u cilju osiguravanja neophodnih unapređenja u korišćenju budžetskog portala.

gradska kuća Užice
foto: ZooMUE

Budžetski portal je sistem elektronskog izveštavanja za skupštine jedinica lokalnih samouprava, pre svega u cilju informisanja odbornika, ali i skupštinskih službi. U pitanju je platforma koja omogućava članovima lokalnog parlamenta da prate proces pripreme i izvršenja lokalnog budžeta.

U podržanim lokalnim samoupravama među kojima je i grad Užice, tokom realizacije projekta odbornici mogu jednostavnije pratiti pripremu i izvršenje budžeta tokom cele godine, povećana je odgovornost budžetskih korisnika i ojačana je uloga građana prilikom odlučivanja o budžetskim pitanjima, a u lokalnim samoupravama, koje su se odlučile za prezentaciju portala na zvaničnoj internet stranici građani i šira javnost su dobili priliku da se bolje informišu o izradi i realizaciji lokalnog budžeta.

(izvor: Grad Užice)

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.