Užičani i Ariljci na Međunarodnom sajmu organske hrane

NIRNBERG, NEMAČKA – U okviru Nacionalnog paviljona Srbije, jedanaest srpskih organskih proizvođača među kojima su „Drenovac“ iz Arilja i „Master Fud“ iz Užica predstavilo je proizvodni asortiman na Međunarodnom sajmu organske hrane u Nirnbergu, u Nemačkoj, navodi se na sajtu Razvojne agencije Srbije.

Kompanije su se predstavile širokim asortimanom proizvoda koji obuhvata sveže, sušeno, liofilizirano i zamrznuto voće, povrće, proizvode od žitarica, džemove od organskog voća i niskoenergetske namaze od malina. Realizovale su više od 550 poslovnih kontakata, potpisana su tri predugovora, a dogovoren je i izvoz u vrednosti višoj od 2,5 miliona evra.

Međunarodni sajam organske hrane u Nirnbergu, foto: RAS

Organska proizvodnja u Srbiji u 2018. godini odvijala se na ukupnoj površini od 19.255 hektara, bilo da se radi o proizvodima koji su već sertifikovani ili onima koji su u procesu dobijanja sertifikata za organski proizvod.

U prethodnom periodu, najviše se izvozilo smrznuto voće, a među najzastupljenijima bile su smrznute maline, kupine i višnje. Srbija je u prethodnom periodu najviše izvozila u Nemačku, Holandiju, Austriju, Italiju, Francusku i Belgiju, a izvoz je plasiran i u Kanadu i SAD.

Nastup srpskih proizvođača na ovoj sajamskoj manifestaciji organizovali su Razvojna agencija Srbije i Privredna komora Srbije, u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju izvoza (SIPPO) i Nacionalnom asocijacijom Serbia Organika.

You may also like...