Uskoro redovan železnički saobraćaj od Mokre Gore do Višegrada (VIDEO)

MOKRA GORA-“Naš cilj je da železnicu dodatno integrišemo sa Republikom Srpskom i za petnaest dana Mokru Goru ponovo ćemo povezati sa Višegradom i time ćemo dobiti jedinstvenost kako u saobraćajnom tako i turističkom smislu”, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović nakon što je u Mokroj Gori održao sastanak sa delegacijom Republike Srpske na kome je formirana Komisija radi ponovnog uspostavljanja železničkog saobraćaja do Višegrada.

Sastanku su prisustvovali i gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević, direktor „Srbija voza“ Ivan Bulajić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić, kao i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurđević.

Ministar Momirović je istakao važnost svih autoputeva kao i brzih pruga koje se grade jer se upravo na taj način povezuje region.

“Bez kvalitetne saobraćajne infrastrukture, bez jačanja ekonomije neće biti boljeg standarda ni u Srbiji, ni u Republici Srpskoj, ni u BiH, ali ni na Balkanu”, zaključio je ministar Momirović.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić potvrdio je da je ovaj sastanak jasan pokazatelj intenzivne saradnje, ali i velikog truda kako bi se unapredili zajednički potencijali.

“Na osnovu zaključaka sa današnjeg sastanka može se očekivati u što skorijem vremenskom periodu ponovno uspostavljanje saobraćaja od Mokre Gore do Višegrada”, rekao je Ćorić.

Uspostavljanje redovnog saobraćaj za Višegrad, od velikog je turističkog značaja za regije s obe strane granice i značajan projekat u okviru veza Republike Srbije i Republike Srpske, istakla je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

“Turisti su sve zahtevniji, a mi svi zajedno, trudimo se da proširenjem i obogaćivanjem turističke ponude izađemo u susret njihovim zahtevima. Zato će grad Užice pružiti neophodnu podršku i sve što je potrebno kako bi ovaj značajan projekat zaživeo. Našim planskim i strateškim dokumentima predvideli smo dalje korake za unapređenje infrastrukture i svih ostalih sadržaja ovde u Mokroj Gori i nadamo se da ćemo uspeti u nameri da razvojem turističih potencijala na viši nivo podignemo i privrednu aktivnost. Na taj način stvorićemo uslove da mladi ljudi ovde ostaju da žive i rade, a sa druge strane stvaramo uslove da iz godine u godinu ovde boravi sve veći broj turista”,rekla je Raković Radivojević.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurđević izrazio je nadu da će veoma brzo doći do realizacije dogovorenog.

“Očekujemo da će zainteresovanost biti velika jer iz godine u godinu imamo sve veći broj turista. Hvala svima koji su doprineli da se ovaj sastanak održi i donesu konkretna rešenja”,kaže Đurđević.

Železnička pruga Mokra Gora – Višegrad je pruga uzanog koloseka, dužine oko 25 km. Nakon obnove pruge u avgustu 2010. godine je prva kompozicija saobraćala od Mokre Gore do Višegrada. U periodu od 2012. do 2019. godine, vozovi su prema potrebi saobraćali na relaciji Mokra Gora – Višegrad.

Tokom 2020. godine voz „Nostalgija“ nije saobraćao na relaciji Mokra Gora – Višegrad, a u protekloj godini redovan saobraćaj voza „Nostalgija“ organizovan je na pruzi Mokra Gora – Šargan Vitasi, a ne i do Višegrada.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.