Na brdu Grad održani 41. Čobanski dani (VIDEO)

KOSJERIĆ – Smotra narodnog stvaralaštva „Čobanski dani“, po 41. put održana je u Kosjeriću. Ova tradicionalna priredba, na brdu Grad okupila je posetioce i učesnike iz čitavog užičkog kraja.

Većini posetilaca, ali i učesnika ove priredbe posebno znači to što su „Čobanski dani“ vraćeni na brdo iznad Kosjerića, gde su pre više od četiri decenije održani po prvi put.

„Ovde je mnogo lepše i veći je komfor. Komotnije se osećamo ovde nego što smo u Kosjeriću“, kaže jedan od učesnika u pevačkom delu programa.

Za mnoge centralni događaj priredbe predstavljao je izbor za najlepšu čobanicu.

„Igram u KUD-u, 13 godina, pa sam se odlučila da probam. Nošnja je ovde najbitnija, a donekle i frizura“, kaže Tamara.

Organizatori ističu da su ponosni činjenicom da Čobanski dani i posle toliko godina i dalje imaju značaja po ovdašnje stanovništvo, mahom iz ruralnih sredina.

„Zahvaljujući pletiljama, veziljama i pevačima, ova manifestacija se održala 41 godinu. Gledamo da i dalje očuvamo tradiciju, jer je ona veliko bogatstvo“, kaže Žarko Đokić, predsednik opštine Kosjerić.

U sportskom delu programa dominirao je nekadašnji pobednik Survivor-a, Aleksandar Krajišnik, koji je bio najuspešniji u sve tri discipline u kojima je učestvovao.

Aleksandar Krajišnik pobedio u tri discipline
Foto: ZooMUE

„Skok u dalj, skok u vis i bacanje kamena, u svemu sam pobedio. Učestvujem redovno na ovakvim priredbama širom Balkana, a ove godine sam imao pripreme kao nikada do sada. Krenuo sam već u januaru, od tegova, pa do trčanja i vežbi eksplozivnosti“, kaže Krajišnik, koji je na ovoj priredbi nastupao za ekipu Gostinice.

Značajan deo programa činili su nastupi pevačkih grupa, a možda najviše posetilaca okupilo se na štraparijadi, vuči debala konjskom zapregom.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.