Na brdu Grad održani 41. Čobanski dani (VIDEO)

KOSJERIĆ – Smotra narodnog stvaralaštva „Čobanski dani“, po 41. put održana je u Kosjeriću. Ova tradicionalna priredba, na brdu Grad okupila je posetioce i učesnike iz čitavog užičkog kraja.

Većini posetilaca, ali i učesnika ove priredbe posebno znači to što su „Čobanski dani“ vraćeni na brdo iznad Kosjerića, gde su pre više od četiri decenije održani po prvi put.

„Ovde je mnogo lepše i veći je komfor. Komotnije se osećamo ovde nego što smo u Kosjeriću“, kaže jedan od učesnika u pevačkom delu programa.

Za mnoge centralni događaj priredbe predstavljao je izbor za najlepšu čobanicu.

„Igram u KUD-u, 13 godina, pa sam se odlučila da probam. Nošnja je ovde najbitnija, a donekle i frizura“, kaže Tamara.

Organizatori ističu da su ponosni činjenicom da Čobanski dani i posle toliko godina i dalje imaju značaja po ovdašnje stanovništvo, mahom iz ruralnih sredina.

„Zahvaljujući pletiljama, veziljama i pevačima, ova manifestacija se održala 41 godinu. Gledamo da i dalje očuvamo tradiciju, jer je ona veliko bogatstvo“, kaže Žarko Đokić, predsednik opštine Kosjerić.

U sportskom delu programa dominirao je nekadašnji pobednik Survivor-a, Aleksandar Krajišnik, koji je bio najuspešniji u sve tri discipline u kojima je učestvovao.

Aleksandar Krajišnik pobedio u tri discipline
Foto: ZooMUE

„Skok u dalj, skok u vis i bacanje kamena, u svemu sam pobedio. Učestvujem redovno na ovakvim priredbama širom Balkana, a ove godine sam imao pripreme kao nikada do sada. Krenuo sam već u januaru, od tegova, pa do trčanja i vežbi eksplozivnosti“, kaže Krajišnik, koji je na ovoj priredbi nastupao za ekipu Gostinice.

Značajan deo programa činili su nastupi pevačkih grupa, a možda najviše posetilaca okupilo se na štraparijadi, vuči debala konjskom zapregom.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.