U znak sećanja na pilote digitalna zbirka „Zlatiborski letači“ (VIDEO)

ZLATIBOR – Zlatiborski novinari Bojan Savić i Samir Aslani pre nekoliko dana došli su na ideju da prikupe fotografije svih pilota sa teritorije opštine Čajetina i naprave digitalnu zbirku „Zlatiborski letači“.

Zlatibor ima dugu i veoma zanimljivu vazduhoplovnu tradiciju počevši od drugog Svetskog rata kada je postojala jedriličarska škola u kojoj je veliki broj Zlatiboraca naučio da leti, a iz tog vremena ostalo je samo par snimaka i nekoliko fotografija koje žele da sačuvaju.

Poginuli pilot
Foto: ZooMUE

„Napravićemo jednu zbirku koja će poslužiti istraživačima i običnim građanima da znaju kakvu smo imali tradiciju u vazduhoplovstvu. Jedan od zanimljivih podataka je taj što je škola Dimitrije Tucović iz Čajetine pre oko dvadeset godina dobila od ratnog vazduhoplovstva avion na poklon u znak zahvalnosti za veliki broj pilota koji su im dali“, rekao je novinar i kolekcionar maketa aviona Samir Aslani.

U ovoj digitalnoj zbirci pilota biće objedinjene njihove zanimljive životne priče koje će dati odgovor na veliki broj pitanja.

Avion maketa
Foto: ZooMUE

„Kako su oni odlučili da postanu piloti, kako su i na kojim avionima leteli. Sve ono što bi mlađim generacijama bilo interesantno da znaju, moći će da pronađu u ovoj digitalnoj zbirci. Po meni je letenje jedan od najvećih ljudskih snova koji su uspeli da ostvare“, dodao je Aslani.

Goran Savić je zlatiborski vojni pilot koji je u poginuo na jednom od letova, a njegov brat Bojan Savić čuva bogatu kolekciju slika iz perioda kada je Goran leteo.

„Ima jednu jako bogatu kolekciju avijacijskih slika. Te slike koje imam su prelepe, slikane iz aviona i to su prve slike koje ćemo staviti“, istakao je novinar Bojan Savić.

Kako kaže Bojan ovaj projekat je bitan da piloti iz ovog kraja ne bi bili zaboravljeni i kako bi sačuvao uspomene na svog brata.

„Ovo dugujem svom bratu i uspomeni na njega, kao i njegovim kolegama koje dobro poznajem i znam koliku strast su oni gajili prema letenju i to je nešto što osećam kao svoju obavezu da uradim“, kaze Savić.

Prema nezvaničnim informacijama na Zlatiboru je bilo oko 10 pilota, što je veoma veliki broj u odnosu na broj stanovnika. A, ova dva novinara se nadaju da će im se u narednom periodu javiti ljudi koji čuvaju slike pilote iz ovog kraja koje će digitalizovati , da bi što pre mogli da otvore svoju digitalnu zbirku  „Zlatiborski letači“.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.