U užičkoj bolnici 214 pacijenata (VIDEO)

UŽICE – U užičkoj bolnici trenutno je 214 pacijenata koji su suspektni, sumnjivi, na COVID 19. Najviše ih je iz Užica 92 i iz Čajetine 41. Na respiratorima je 10, a na mehaničkoj ventilaciji dva pacijenata svi sa teškom kliničkom slikom, rekla je dr Jelena Raković Radivojević direktorka Opšte bolnice u Užicu nakon sednice Gradskog štaba koji je proglasio vanrednu situaciju u gradu.

„Od 1230 zaposlenih u užičkoj bolnici od virusa COVID 19 obolelo je i hospitalizovano sedam zdravstvenih radnika, 36 je pozitivno, ali nisu u bolnici dok je 21 zdravstveni radnik u samoizolaciji“, dodala je direktorka užičke bolnice i dodala da je od 20. juna u ovoj ustanovi preminulo pet osoba – dva iz Sjenice i po jedan iz Užica, Čajetine i Nove Varoši.

U bolnici funkcionišu dve kovid ambulante, od suta će početi da funkcioniše i treća, a svaki dan kroz njih prođe od 100 do 120 pacijenata. Užička bolnica do sada je imala 11 respiratora, a od Vlade Srbije juče su dobili još pet.

Dr Raković Radivojević je naglasila da unutrašnja kontrola i državni zdravstveni inspektor vrše istagu nakon smrti dva pacijenta iz Sjenice, koji su nakon pregleda u Užicu vraćeni za Sjenicu, i istakla da će svi odgovorni i u bolnicama i u Sjenici i u Užicu odgovarati za propuste.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Užica Aleksandra Andrić istakla je da je situacija u Zlatiborskom okrugu pogoršana i da je do danas potvrđeno 655 pozitivnih pacijenata na virus COVID 19. Samo u gradu Užicu do sada je infekcija virusom potvrđena kod 290 osoba.

„Samo u toku današnjeg dana od 110 testiranih uzoraka potvrđen je 37 novih slučajeva infekcije virusom COVID 19 u Užicu, a još uvek nisu svi uzorci obrađeni“, istakla je dr Andrić.

„Vrlo je važno da niko ne skriva podatke o broju testiranih, obolelih i umrlih od korona virusa i to je tako bilo do sada, a tako će biti i ubuduće“, rekao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković nakon sednice Gradskog štaba.

Petković je rekao da se uporedo sa očuvanjem zdravlja ljudi mora raditi i na održavanju fukcionisanja privrede pa je Štab odlučio da ne skraćuje radno vreme ugostiteljskihi objekata jer se svi kafići, prema izveštaju inspekcija, pridržavaju propisanih mera.

Ipak Gradskom veću je data prepouka da prati epidemiološku situaciju i ukoliko bude potrebno radno vreme kafića skrati do 20 časova. Za jednim stolom mogu biti samo dva lica, osim ako su u pitanju porodice, a razmak između stolova mora biti dva metra.

Dodatne mere koje su danas usvojene odnose se na zabranu okupljanja više od pet osoba na otvorenom i zatvorenom prostoru ako nije moguće obezbediti dovoljno rastojanje između ljudi. U javnim parkovima i igralištima kao i prostorima za vežbanje moguće je okupljanje pet osoba sa adekvatnim rastojanjem uz sve mere zaštite.

Odlukom štaba trgovinske radnje moraju ograničiti broj kupaca ili rad organizovati preko šaltera, ako je to pekara ili prodavnica brze hrane ili da uslužuju samo po jednog kupca. U školama i visokoškolskim ustanovama treba obustaviti okupljanje, a rad koji je neophodan organizovati uz sve mere zaštite.

Zabranjeno je korišćenje bazena u zatvorenom i na otvorenom prostoru kao i welnes i spa centara, naložena je pojačana dezinfekcija javnih ustanova, stambenih zgrada, a policja će kontrolisati mesta na kojima se najčešće okupljaju mladi ljudi, pogotovo u večernjim satima.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.