U Požegi ponovo nestašica vode (VIDEO)

POŽEGA – U Požegi je situacija sa vodosnabdevanjem opet alarmantna. Požega sa vodosistema Rzav dobija 64 litra vode u sekundi, što je tri puta manje od potrebne količine vode, pa su mnoga domaćinstva ostala bez vode.

Zbog pogoršanja hidrološke situacije u Požegi, smanjena je proizvodnja vode u fabrici „Rzav“, pa se potrošači u pojedinim selima u ovoj opštini, prvenstveno u višim zonama, suočavaju sa nestašicom.

„Naše cisterne su uključene od juče, vozimo vodu u sva sela gde je to potrebno. Jutros smo sa velikom količinom vode snabdeli privredna društva u Požegi koji rade u visinskim zonama. Tu vodu dostavljamo besplatno“, rekao je direktor JKP „Naš dom“ Miljko Kragović.

Oko 25 odsto potrošača sa teritorije opštine Požega trenutno nema vodu, a , kako kažu iz  Javnog komunalnog preduzeća „Naš dom“, kriza će trajati sve dok ne padne kiša.

„Nemam kap vode. Ne znam kako ću se okupati danas, a ni za veselje u petak“

„Teško je. Bez struje nekako i može, ali bez vode se ne može“

„To je veliki problem za poljoprivredne proizvođače, ali i za narod, stoku, životinje“

Foto: ZooMUE

Opština Požega, prema ugovoru sa fabrikom vode Rzav, treba da dobija 200 litara vode u sekundi i ta količina bi zadovoljila potrebe i građana i privrede.

„Mi skoro nikada nismo dobili tu količinu vode, ali i sa 150 litara smo mogli da zadovoljimo realne potrebe. Požega trenutno dobija 64 litra vode u sekundi, što je 3 puta manje od projektovane količine“, ističe Kragović.

Iz požeškog Javnog komunalnog preduzeća kažu da će se problem nestašice vode rešiti tek kada bude urađena rekonstrukcija starog izvorišta u Požegi jer će na taj način ova opština imati svoj izvor pijaće vode, ali ta rekonstrukcija biće završena tek naredne godine.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.