U carstvu pčela (VIDEO)

UŽICE – Jedan od najzdravijih proizvoda iz prirode je med. Sa proleća kreće i priprema pčela za novu sezonu, kako bi u vreme ceđenja meda vlasnici pčelinjaka bili zadovoljni količinama koje su pčele proizvele, a sa prvim prolećnim danom i pčelari počinju da pripremaju svoje košnice za novu sezonu.

Košnice
Foto: ZooMUE

Slobodan Terzić iz Užica ima preko 60 košnica o kojima svakodnevno brine, a kako kaže od jeseni do proleća pčele je potrebno dohranjivati.

„Od jeseni do sada pčelama sam dao tri medne pogače koje se prave od limuna, šećera i kvasca, a u Makedoniji u pogače dodaju i ljutu papriku. Najbitnije je da im se da što više vitamina“, kaže pčelar Terzić.

Tokom proleća pčelama je najbitnije da imaju vodu, koju same obezbede.

Saće iz košnica
Foto: ZooMUE

„Vodu obezbeđuju tako što se ispod pogača nalaze najloni i dok jedu na najlon kaplje voda i tako stvaraju dovoljno koliko im treba“, ističe Terzić.

Pčele od izleganja do uginuća nikada ne miruju, a već prvog maja stare pčele moraju da napuste košnicu jer su odgajile svoja mlada legla. Da bi sačuvale svoja legla potrebna im je dohrana u vidu sirupa koji se pravi od sećera, vode i povidon joda.

Tokom zime uz prihranu koja je obavezna, pčele imaju i zalihe hrane koje su same pripremile.

„One su letos donele med u devičansko saće koje su jele tokom zime, zove se devičansko zato što nisu izvođene pčele u njemu“, rekao je pčelar.

Nakon proleća kada su pčele ram zatvorile medom, sledi ceđenje.

„Ručno se saće skida i nakon čega se četiri rama ubace u centrifugu, koja prilikom okretanja izbacuje med. Saće koje je ostalo poprska se fajtalicom u kojoj se nalazi voda, poprskani ramovi se vraćaju u košnice gde ga pčele prerade i obnove saće“, dodaje plečar Slobodan.

Kako kaže Slobodan nekada se iz košnice moglo dobiti po 70 kilograma meda i cedio se dva puta godišnje, dok se sada može iscediti najviše 20 kilograma i samo jednom. Razlog  padanja proizvodnje su nepovoljne vremenske prilike koje su sprečile cvetanje biljaka.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.