U carstvu pčela (VIDEO)

UŽICE – Jedan od najzdravijih proizvoda iz prirode je med. Sa proleća kreće i priprema pčela za novu sezonu, kako bi u vreme ceđenja meda vlasnici pčelinjaka bili zadovoljni količinama koje su pčele proizvele, a sa prvim prolećnim danom i pčelari počinju da pripremaju svoje košnice za novu sezonu.

Košnice
Foto: ZooMUE

Slobodan Terzić iz Užica ima preko 60 košnica o kojima svakodnevno brine, a kako kaže od jeseni do proleća pčele je potrebno dohranjivati.

„Od jeseni do sada pčelama sam dao tri medne pogače koje se prave od limuna, šećera i kvasca, a u Makedoniji u pogače dodaju i ljutu papriku. Najbitnije je da im se da što više vitamina“, kaže pčelar Terzić.

Tokom proleća pčelama je najbitnije da imaju vodu, koju same obezbede.

Saće iz košnica
Foto: ZooMUE

„Vodu obezbeđuju tako što se ispod pogača nalaze najloni i dok jedu na najlon kaplje voda i tako stvaraju dovoljno koliko im treba“, ističe Terzić.

Pčele od izleganja do uginuća nikada ne miruju, a već prvog maja stare pčele moraju da napuste košnicu jer su odgajile svoja mlada legla. Da bi sačuvale svoja legla potrebna im je dohrana u vidu sirupa koji se pravi od sećera, vode i povidon joda.

Tokom zime uz prihranu koja je obavezna, pčele imaju i zalihe hrane koje su same pripremile.

„One su letos donele med u devičansko saće koje su jele tokom zime, zove se devičansko zato što nisu izvođene pčele u njemu“, rekao je pčelar.

Nakon proleća kada su pčele ram zatvorile medom, sledi ceđenje.

„Ručno se saće skida i nakon čega se četiri rama ubace u centrifugu, koja prilikom okretanja izbacuje med. Saće koje je ostalo poprska se fajtalicom u kojoj se nalazi voda, poprskani ramovi se vraćaju u košnice gde ga pčele prerade i obnove saće“, dodaje plečar Slobodan.

Kako kaže Slobodan nekada se iz košnice moglo dobiti po 70 kilograma meda i cedio se dva puta godišnje, dok se sada može iscediti najviše 20 kilograma i samo jednom. Razlog  padanja proizvodnje su nepovoljne vremenske prilike koje su sprečile cvetanje biljaka.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.