U Bajinoj Bašti od početka godine 62 slučaja nasilja

BAJINA BAŠTA – Prema podacima Centra za socijalni rad u Bajinoj Bašti je od početka godine do danas izrečeno 62 hitne mere nasilnicima zabrane komuniciranja i udaljenjem iz stana.

Najveći broj nasilja se dešava između supružnika, a alarmantna je činjenica da se povećava broj nasilja izmeđe dece i roditelja. Prema podacima iz Centra za socijalni rad retko koja žrtva se vrati supružniku nasilniku, pa se veliki broj prijavljenih slučajeva završava razvodom.

U 2019. godini izrečeno je 105 hitnih mera učiniocima nasilja, što je za 59 više nego u 2018. godini.  

Tokom prošle godine policija je izrekla 59 hitnih mera udaljenja nasilnika iz stana i zabrane kontaktiranja i prilaska žrtvi nasilja, dok je po istoj meri izrečeno 46 sudskih mera.

Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Prema statističkim podacima od početka godine u Srbiji je ubijeno 20 žena, dok su u istom periodu 2019. godine ubijene 24 žene. Svaka druga žena u Srbiji preživi neki oblik nasilja, bilo fizičkog, seksualnog, psihološkog ili ekonomskog, a neretko postaje vidljivo tek kad se desi tragični ishod.

Mnogo je veći broj neprijavljenih slučajeva pa iz Ženskog centra Užice podsećaju da je uspostavljen besplatan SOS telefon za podršku žrtvama sa brojem 0800 333 445.

Izvor: prviportal.net

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.