Tarske orhideje stvaraju umetnost (VIDEO)

BAJINA BAŠTA – Ako odlučite da posetite Bajinu Baštu a voleli biste da sami sebi napravite suvenir onda je Udruženje žena Tarske orhideje pravo mesto za vas. U ovoj varoši na Drini nalazi se tkačka radionica gde se stvaraju originalni ručno pravljeni predmeti. Posebno su zainteresovani turisti iz inostranstva, a ima i onih koji se vraćaju svake godine da naprave još koji par vunenih čarapa.

Bajinobaštani ne moraju da brinu za originalne modne detalje jer imaju četiri mađioničarke koje prave čudo od različitih materijala. Jedan od glavnih je vuna koja se u ovom kraju nosi i leti i zimi jer reguliše cirkulaciju, a poznata je i kao dobar izolator. Ko reši da nauči pletenje ovde može da nauči posebnu tehniku, a zove se pet igala.

„Četiri se nanižu na čarapu a jednom se štrika. Mogu vam reći da je ovo malo i komplikovano, pogotovo peta koja treba da se izvuče pa tek onda da se radi čarapa“, kaže Živanovićeva.

Iskorišćeni peškiri, posteljina, kožni prsluci, pa čak i stare farmerke… Sve to u njihovim rukama može se pretvoriti u ranac, prostirku, narodnu nošnju ili podmetač za sedenje. Česti motivi na radovima su planina Tara, mrki medved i tradicionalna šarenica dizajnirani u modernom stilu.

„Kako smo počele da šijemo tako smo dobijale ideje da sašijemo neki pončo ili ranac“, rekla je Petrovićeva.

„Mi pravimo tradicionalne stvari kao što su prostirke u etno duhu, a sve to je poprimo moderniji oblik danas“, dodala je Miloševićeva.

Tkačka radionica održava se uz pomoć lokalne samouprave a sve u cilju promovisanja autentičnih proizvoda i očuvanja tradicionalnih zanata. Ovde se održavaju i radionice za decu i odrasle gde se uče osnove štrikanja, pletenenja i tkanja. Česti posetioci su i turisti iz inostranstva.

„Dolaze sa svih strana: Čile, Kina, Rusija… Oduševljeni su ovim što nađu ovde. Prosto im je neverovatno da mi to sve sami radimo“ kaže Veselinovićeva.

Tradicija pretočena u moderne i originalne umetničke radove doprinosi turističkoj ponudi opštine Bajina Bašta.

„Proizvdi naših tkalja su nešto što je zanimljivo i retko tako da se mi trudimo da to i forsiramo“, rekao je Spasojević.

Kao što staro odelo u ovoj radionici postane novo, tako su i tradicionalne veštine pronašle način da opstanu u modernom vremenu i još jednom dokazale da su zanatske ruke nezamenljive.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.