Struja poskupljuje, ali ugroženi mogu da očekuju pomoć, uveden i zdravstveni kriterijum

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Zoran Ilić kaže za RTS, povodom poskupljenja struje, da svi građani koji su dosad imali status ugroženog domaćinstva ili ispunjavali uslove drugih institucija da su socijalno ugroženi, automatski imaju status energetski ugroženog kupca. Mi smo novu uredbu uskladili sa potrošačkom korpom, gde je sada granica dvostruka i iznosiće 70.000 dinara, naveo je Ilić. U okviru nove uredbe, uveden je i zdravstveni kriterijum, koji se odnosi na pacijente kojima je električna energija neophodna za očuvanje vitalnih funkcija.

Savet Agencije za energetiku je na zahtev EPS-a dao saglasnost na odluku o ceni električne energije. Tako će, od 1. septembra, bez poreza i taksi, jedan kilovat-čas da košta 8,144 dinara, što je više od postojeće prosečne cene za 6,5 odsto.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Zoran Ilić rekao je Jutarnjem programu da je postkovid kriza izazvala buđenje privrede, zbog čega je potreba za energentima naglo porasla, nakon čega je i porasla cena.

„Danas, možemo da kažemo po jučerašnjim cenama, cena električne energije je preko 500 evra po megavat-satu, a cena gasa je negde oko 2.000 evra za 1.000 metara kubnih. Tako da sa tim cenama prosto nije prihvatljivo da nivo cena na garantovanom snabdevanju, to je cena koju plaćaju domaćinstva i mali kupci, ona prosto nije više mogla da ostane na tom nivou“, rekao je Ilić.

Dodao je da je povećanje cene struje od 6,5 odsto nešto što treba da nas raduje, bez obzira na to što su poskupljenja nešto što nije popularno i nije poželjno, imajući u vidu da je električna energija poskupela za 14, 15 odsto.

dalekovod struja
foto: ZOOMUE

„Nova uredba usklađena sa potrošačkom korpom“ 

Govoreći o ugroženim domaćinstvima, Ilić je istakao da mnogi nisu mogli da plaćaju struju ni po aktuelnim cenama, a da će novo poskupljenje dodatno uticati na platežnu moć ugroženih građana.

„Prema ranijoj uredbi, šestočlano domaćinstvo je ispunjavalo uslov da mu se pruži pomoć u nabavci električne energije ukoliko ukupni prihodi tog domaćinstva ne prelaze 35.000. Mi smo novu uredbu uskladili sa potrošačkom korpom, sa zvaničnim podatkom RZS-a, gde je sada ta granica dvostruka i iznosiće 70.000 dinara“, rekao je Ilić.

Objasnio je da svi građani koji su dosad imali status ugroženog domaćinstva ili ispunjavali uslove drugih institucija da su socijalno ugroženi, automatski imaju status energetski ugroženog kupca.

Uveden i zdravstveni kriterijum 

U okviru nove uredbe uveden je i zdravstveni kriterijum. Ilić je naveo da se radi o potrošačima kojima je električna energija neophodna za očuvanje vitalnih funkcija i medicinske aparate koji rade na električnu energiju, i da EPS nema pravo da takve korisnike isključi sa sistema ukoliko iz nekog razloga ne plaćaju račune.

Ilić je naveo da je činjenica i posledica krize da se u Srbiji ne proizvodi dovoljno električne energije i da će biti potrebno da je uvozimo.

„U letnjem periodu, uvoz je veličine od tri do sedam, osam posto na dnevnom nivou. Toliko nam je dodatno energije potrebno da bismo mogli da zadovoljimo sve potrebe građana i privrede. Što se tiče samog pristupa, mi ćemo morati zaista i tokom ove godine da prođemo jedan ozbiljan krizni period kada su u pitanju energija i energenti. Mi ćemo morati da povedemo računa o štednji“, rekao je Zoran Ilić.

Dodao je da je tokom leta potrošnja oko 90.000 kilovat-sati i uputio apel građanima i lokalnim samoupravama.

„Reflektori na stadionima, javna rasveta, pa i mi, svako od nas u domaćinstvu, pružimo ruku, isključimo svetlo kada nije nužno. Dan je dug u ovo vreme, prosto nije nužno da bude tako. Vodimo računa malo i oko uključenja klima-uređaja. Sve gde možemo da nešto prištedimo, zaista će značiti“, istakao je Ilić.

Dodao je da se država potrudila da građani ne osete krizu u meri u kojoj je ona zaista prisutna, ali i da je potrebno da građani prištede, pošto je omogućeno da se kriza ne oseti.

RTS

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.