Stopirani radovi u Uvcu, očekuje se stav Zavoda o radovima u Karanu

ZLATIBOR, UŽICE – Izgradnja konaka nad ruševinama neobnovljenog dela kompleksa manastira Uvac stopirana je nakon intervencije Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, a o sudbini radova u kompleksu Bele crkve karanske očekuje se odluka, prenosi portal Pasaž.

Radovi na postavljanju zidova u Uvcu se nadovezuju na ostatke nekadašnjeg manastirskog konaka i počeli su bez dozvole. Po rečima direktora Zavoda Ivana Milutinovića do ovoga ne bi došlo da se ispoštovala procedura koja nalaže da svaki urbanistički plan na objektima koji se po važećim zakonskim normativima smatraju spomenikom kulture uključuje i mišljene i saglasnost Zavoda.

Da li će se radovi nastaviti zavisi od daljih koraka investitora koji, ukoliko to želi, mora dobiti potrebne saglasnosti, što znači da je potrebno izraditi novi projekat koji uključuje i stav ove institucije o tome da li radovi ugrožavaju zaštićeno kulturno dobro.

Uvac, foto: Tijana Jevtić

Na još jednom verskom objektu u užičkom kraju u toku su radovi, a da o tome nije obavešten Zavod za zaštitu spomenik, a u pitanju je Bela ckrva u Karanu. Za razliku od Uvca gde su se radovi ticali direktno zaštićenog dela kompleksa, u Karanu se, po prvim saznanjima koje je, neko vreme nakon početka radova utvrdila komisija Narodnog muzeja Užice koja je naknadno izašla na teren, radovi se izvode u delu parcele koja nije pod zaštitom države, odnosno Zavoda. Namera sveštenika koji je inicirao akciju prikupljanja sredstava i izvođenje radova je da oko jedinog sačuvanog srednjevekovnog spomenika na teritoriji grada Užica podigne ogradu, sagradi česmu i postavi dve sobrašice u delu crkvenog placa oko porte, po saznanjima na osnovu uvida komisije Narodnog muzeja Užice dostavljenom Zavodu u Kraljevu može da ugrozi jedini arheološki lokalitet budući da su se upravo u ovom delu placa odvijala zadnja izvršena arheološka istraživanja sredinom sedamdesetih godina prošlog veka.

Radovi kod Bele crkve karanske, foto: Pasaž.rs

Kako je sveštenik za izgradnju česme upotrebio i jedan od ostataka starog spomenika, komisija će utvrditi i da li je u pitanju predmet koji je mogao biti korišćen u takve namene. U slučaju da odgovor komisije Zavoda bude pozitivan što se tiče nastavka radova, za javnost je sporno jedino što inicijativa i dobre namere sveštenika, inicijatora radova, nisu uključile mišljenje građevinske i arhitektonske struke, čak ni savete iz nadležnog, Narodnog muzeja Užice, te ovim može biti ugrođena estetika spomeničkog kompleksa u Karanu koja se ne tiče samo sadašnjeg paroha već i niza narednih generacija građanstva.

M. Nikolić / Pasaž.rs

Naslovni foto: Bela crkva Karanska

You may also like...