Stomatološka oprema za osobe sa invaliditetom u funkciji (video)

UŽICE-Na odeljenju maksilofacijalne hirurgije Opšte bolnice Užice urađena je prva stomatološka intervencija pacijentu sa smetnjama u razvoju, na novoj modernoj opremi, čija je nabavka obezbđena iz donacija.

 stolica

„Ovo je jedna od najsavremenijih mašina, takvog tipa japanske proizvodnje.Sama mobilna stolica kao jedan kofer košta oko 9000 evra i pruža sve usluge od hirurgije do popravke zuba u svim uslovima i potpuno je bezbedna za pacijenta“, objasnio je  Miloš Božović, maksilofacijalni hirurg, direktor Zdravstvenog centra Užice.“To je jedan pokretni aparat kojim ćemo moći da radimo intervencije i u kućnim uslovima,jer  nisu samo ciljna grupa deca ometena u razvoju ili odrasli koji ne saradjuju,  već i ostali nepokretni pacijenti“,dodao je  Božović.
“ Nabavkom pokretne stomatološke  opreme za pružanje usluga u potpunoj anesteziji učinjen je veliki iskorak u lečenju pacijenata ometenih u razvoju“,rekla je Slavka Mitričević, direktorka Doma zdravlja Užice. „Na ovaj način ovim pacijentima obezbeđeno je da u jednoj poseti i u opštoj anesteziji dobiju sve stomatološke usluge iz oblasti preventivne stomatologije, da se uradi zaštita zuba od karijesa, do kompletne popravke  i vađenja zuba ako je potrebno“, naglasila je Mitričevićka.
„Zamislili smo da svi pacijenti najpre budu pregledani kod stomatologa , koji će odrediti vrstu intervencije, nakon toga sledi pregled pedijatra, anesteziolog će na kraju utvrditi vrstu intervencije, deca će bezbedno biti uvedena u anesteziju, a nakon intervencije i izvedena iz anestezije“, naglašava direktorka Opšte bolnice Jelena Raković Radivojević, zadovoljna što ubuduće pacijenti neće morati da idu u Beograd da bi dobili ovu uslugu, čime je Opšta bolnica privilegovana u odnosu na ostale bolnice u Srbiji. 
Humanitarna akcija u kojoj je prikupljen novac za nabavku pokretne stomatološke stolice pokrenuta je u septembru 2013.godine na inicijativu Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga, a najviše novca prikupljeno je na koncertu Dejana Petrovića i Big benda. 
“ Udruženje je pokrenulo humanitarnu akciju sa Zdravstvenim centrom i poznatim muzičarem Dejanom Petrovićem. Aparat je koštao 1 250 416 dinara, a primetili smo da je potrebno nabaviti još medicinskog inventara, tako da će akcija biti nastavljena,“ istakao je Predrag Bakić, sekretar Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga, zahvaljujući  se svima koji su učestvovali u ovoj akciji. 
Stomatološke usluge pacijentima ometenim u razvoju biće pružane na Odeljenju maksilofacijalne hirurgije Opšte bolnice Užice. 
 ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.