Stomatološka oprema za osobe sa invaliditetom u funkciji (video)

UŽICE-Na odeljenju maksilofacijalne hirurgije Opšte bolnice Užice urađena je prva stomatološka intervencija pacijentu sa smetnjama u razvoju, na novoj modernoj opremi, čija je nabavka obezbđena iz donacija.

 stolica

„Ovo je jedna od najsavremenijih mašina, takvog tipa japanske proizvodnje.Sama mobilna stolica kao jedan kofer košta oko 9000 evra i pruža sve usluge od hirurgije do popravke zuba u svim uslovima i potpuno je bezbedna za pacijenta“, objasnio je  Miloš Božović, maksilofacijalni hirurg, direktor Zdravstvenog centra Užice.“To je jedan pokretni aparat kojim ćemo moći da radimo intervencije i u kućnim uslovima,jer  nisu samo ciljna grupa deca ometena u razvoju ili odrasli koji ne saradjuju,  već i ostali nepokretni pacijenti“,dodao je  Božović.
“ Nabavkom pokretne stomatološke  opreme za pružanje usluga u potpunoj anesteziji učinjen je veliki iskorak u lečenju pacijenata ometenih u razvoju“,rekla je Slavka Mitričević, direktorka Doma zdravlja Užice. „Na ovaj način ovim pacijentima obezbeđeno je da u jednoj poseti i u opštoj anesteziji dobiju sve stomatološke usluge iz oblasti preventivne stomatologije, da se uradi zaštita zuba od karijesa, do kompletne popravke  i vađenja zuba ako je potrebno“, naglasila je Mitričevićka.
„Zamislili smo da svi pacijenti najpre budu pregledani kod stomatologa , koji će odrediti vrstu intervencije, nakon toga sledi pregled pedijatra, anesteziolog će na kraju utvrditi vrstu intervencije, deca će bezbedno biti uvedena u anesteziju, a nakon intervencije i izvedena iz anestezije“, naglašava direktorka Opšte bolnice Jelena Raković Radivojević, zadovoljna što ubuduće pacijenti neće morati da idu u Beograd da bi dobili ovu uslugu, čime je Opšta bolnica privilegovana u odnosu na ostale bolnice u Srbiji. 
Humanitarna akcija u kojoj je prikupljen novac za nabavku pokretne stomatološke stolice pokrenuta je u septembru 2013.godine na inicijativu Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga, a najviše novca prikupljeno je na koncertu Dejana Petrovića i Big benda. 
“ Udruženje je pokrenulo humanitarnu akciju sa Zdravstvenim centrom i poznatim muzičarem Dejanom Petrovićem. Aparat je koštao 1 250 416 dinara, a primetili smo da je potrebno nabaviti još medicinskog inventara, tako da će akcija biti nastavljena,“ istakao je Predrag Bakić, sekretar Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga, zahvaljujući  se svima koji su učestvovali u ovoj akciji. 
Stomatološke usluge pacijentima ometenim u razvoju biće pružane na Odeljenju maksilofacijalne hirurgije Opšte bolnice Užice. 
 ZooM

You may also like...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.