Stari grad – simbol kontinuiranog trajanja Užica (VIDEO)

UŽICE – Užička srednjovekovna tvrđava jedan je od zaštitnih znakova grada na Đetinji. Iako tragovi ljudskih naseobina na ovom području datiraju iz vremena antičkog Kapedunuma, Užičani upravo u Starom gradu vide simbol kontinuiteta ovog mesta.

Užička tvrđava vezuje se pre svega za period 14. veka, kao važna stanica na putu ka Dubrovniku. Upravo na ovom mestu svoj kraj našao je gospodar oblasti od Rudnika do Konavala, Nikola Altomanović, u sukobu za koji se, po svemu sudeći neopravdano, veruje da je jedan od prvih u Srbiji u kojima su upotrebljeni topovi.

„Ban Tvrtko Kotromanić i knez Lazar Hrebeljanović su 1373. godine opkolili Nikolu Altomanovića upravo na tom mestu, a potom ga zarobili i oslepeli. Međutim, malo je dokaza za tvrdnju da su tada korišćeni topovi, to potiče tek kao spomen u kasnijim delima Mavra Orbinija, ali je verovatnije da je prilikom tog sukoba jednostavno zapaljena drvena konstrukcija tvrđave“, kaže Nemanja Obradovič, kustos – istoričar Narodnog muzeja Užice.

foto.grad uzice

Trenutna rekonstrukcija tvrđave izvršena je između ostalog i prema putopisnoj replici Feliksa Kanica, napravljenoj svega par godina pre nego što je Stari grad doživeo najveća oštećenja u svojoj istoriji, pred samo povlačenje turskog garnizona.

„U 18. veku u ovom području vodili su se austrijsko-turski ratovi, u kojima su učestvovali i srpski dobrovoljci. Ipak, posle konferencije u Kanlidži 1862. godine tvrđava je razrušena i tada praktično gubi neki veći značaj. Inače, još u 17. veku, intenzivnom upotrebom topova, prestalo se sa srednjovekovnim načinom odbrane iz utvrđenja na uzvišici“, dodaje Obradović.

Lokalna društva koja neguju tradicije srednjeg veka smatraju da ova tvrđava ne zaostaje po značaju za srednjovekovnim lokalitetima Zapadne Evrope.

„Srpski narod je doprineo evropskoj civilizaciji, pa i slovenskoj i nemamo čega da se stidimo. Mi imamo bogatu tradiciju koju možemo predstaviti drugima, ali prvo moramo da je približimo našoj deci. Tvrđava je nešto što bi trebalo da bude mesto okupljanja naših sugrađama, a kako čujem mnogi nisu ni posetili Stari grad od završetka rekonstrukcije“, kaže Dragan Krsmanović iz SVD Stari grad Užice.

Na tvrđavi je izvršena konzervacija zidina, kao i dva sprata kule, a u planu je vidikovac na srednjem gradu, replika vodene kule u podnožju i viseći most, koji će povezati tvrđavu sa Zlatiborskim putem, što bi, veruje se, omogućilo veći priliv turista.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.