Stanovi za izbegličke porodice u Sevojnu (VIDEO)

SEVOJNO – U Sevojnu su danas svečano uručeni ključevi za 30 stanova namenjenih izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine, a koji su izgrađeni u okviru potprojekta 4 i 5 Regionalnog stambenog programa koji u Srbji sprovodi Komesarijat za izbeglice i migracije.

„Realizacija ovog programa je dugotrajan proces i nije uvek bio lak, ali za nas koji smo uključeni nema lepšeg osečaja nego videti konkretne rezultate u njegovoj primeni i radost na licima korisnika koji će uskoro biti u svojim novim domovima i započeti novo, sigurnije i nadam se rasterečenije životno poglavlje“. rekao je prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić prilikom uručenja ključeva.

Finansijska sredstva za izgradnju dva objekta u Ulici Višeslava Bugarinovića, vrednosti oko 660 hiljada evra, obezbeđena su delom iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, dok je zemljište i infrastrukturu, kao i parterno uređenje obezbedio Grad Užice.

„Užice je bilo i biće grad koje će uvek pružiti ruku podrške svima koji ove prostore izaberu za život, tako i korisnicima ovih stanova koji će, nadam se, u zdravlju i miru uživati u svojim stanovima i da će im sigurnost koju donosi obezbeđivanje krova nad glavom dati podstrek da se izbore za sve svoje snove“, naveo je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

U ime porodica kojima su uručeni ključevi zahvalila se Snježana Kulidžan.

„Nijednoj porodici nije bilo lako u prethodnom periodu i sve naše priče se svode na to da se, nakon gubljenja krova nad glavom, iza nas kriju podstanarski životi. Naša zahvalnost je velika, a ja imam i dete sa posebnim potrebama, pa se zahvaljujem i na tehničkim rešenjima kao što su prilaz zgradi i rampa“, kazala je Kulidžan.

Potprojekti  4 i 5 Regionalnog stambenog programa vrede više od 70 miliona evra i pružaju podršku za 3271 porodicu, a omogućiće izgradnju 1528 stanova, kupovinu 785 seoskih kuća, izgradnju 81 montažne kuće i dodelu 887 paketa građevinskog materijala.

„Stambeni problemi se rešavaju u 50 lokalnih samouprava u Srbiji. Zahvaljujem se porodicama koje su imale razumevanje i što su čekali ovoliko godina da im država reši probleme za koje nisu krivi“, kazao je Bojan Stević, državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru podsetio je da je u Novom Sadu završen najveći kompleks na projektu sa 276 stanova.

„Nastavljamo i dalje da radimo na realizaciji programa za useljavanje korisnika i nastavljamo da gradimo, sa krajnjim ciljem da najugroženije izbegličke porodice na teritoriji Srbije budu trajno zbrinute“, naveo je Kovačević.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koja ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj saveta Evrope, a finansiran je sredstvama Evropske unije, koja je največi donator, Sjedinjenih Američkih država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.