Stan pretvorio u biblioteku – Alekandar ima oko 8000 knjiga (VIDEO)

UŽICE – U stanu Aleksandra Lukovića iz Užica kućna biblioteka zauzima jednu celu spavaću sobu u kojoj se nalazi oko 8000 knjiga koje je svojevremeno izdavao sa karticom za zaduživanje. Ujedno je i strastveni kolekcionar novinskih članaka o sportistima i u njegovoj zbirci nalaze se svi najvažnij sportski događaji u poslednjih sedam decenija. Iako ima 83 godine, on savršeno dobro zna gde stoji svaka knjiga i novina, a najviše se raduje kada izađe vest o njegovom omiljenom Novaku Đokoviću.

Kada bi sportskim novinarima nedostajao bilo koji podatak u prethodnih 70 godina sigurno bi ga pronašli u bogatoj zbirci novinskih isečaka Aleksandra Lukovića iz Užica.

NOVINE
Foto: ZooMUE

„Ja ovo skupljam od malena, nalazio sam po ulici novine, isecao i lepio. U moje vremne popularni su bili Rajko Mitić, Bobek, Čajkovski, Stanković i Beara“, priseća se Aleksandar Luković.

Sva sportska dešavanja stala su u više od 30 svezaka velikog formata, a najviše mesta trenutno zauzima Novak Đoković.

„Voleo bih da dođe u Užice i da vidi šta ja imam. On sigurno nema ovo“, nada se Luković.

Posebna strast vezuje ga za knjige koje su zauzele celu spavaću sobu. U njegovoj biblioteci ima više od 8000 knjiga i svaka ima svoju karticu za pozajmljivanje.

„Davali smo prijateljima, kolegama, komšijama, drugovima. Nkei su vratili neki nisu, ali Bože moj“, dodaje Luković.

Njegovoj kućna biblioteka je kompletna. Tu su romani, lektire, enciklopedije, stručna literatura i garniture.

Aleksandrovoj ženi Nadeždi često smeta miris lepka pa su našli kompromis da posle 6 uveče nema lepljenja isečaka, a ona da ne pali cigaretu.

„Sto puta sam rekla da ću baciti kroz terasu i knjige i novine i njega. To je tako kad sam ljuta, a kad nisam ljuta šta ću, trpim“, kaže kroz smeh Aleksandrova supruga Nadežda.

Aleksandar je za sedam decenija skupljanja knjiga i novina postao vlasnik jedne bogate čitaonice i nada se da će ga u tome naslediti unuci.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.