SSP: Nuklearna zima u Užicu

UŽICE – Gradski odbor Stranke slobode i pravde saopštio je da je juče Užice u 14 ččasova po indeksu zagađenja vazduha od 255 jedinica bio najzagađeniji grad u Srbiji, te da je po skali WAQI-a vazduh je veoma nezdrav i preporučuje se boravak isključivo u zatvorenim prostorijama.

“Zbog ciklona koji je u nadiranju i promene pritiska, još je smanjena uobičajena stopa zagađenosti, zbog koje bi u nekim razvijenim zemljama stanovništvo bilo evakuisano iz toksičnog okruženja, a takva je situacija u Užicu tokom čitave zime.

Grad je u kotlini, okružen brdima koja zaustavljaju cirkulaciju vazdušnih struja, tako da dok je centar grada okovan smogom, maglom, mrazem i mrakom u “nuklearnoj zimi”, građani okolnih naselja i mesnih zajednica poput Bele Zemlje, uživaju u čistom vazduhu, suncu i temperature višoj od po najmenje 5 stepeni. Silazak u grad je zato potpuno nestvarno iskustvo i svi nas pitaju – “Ljudi, kako živite tu uopšte?”.

Najveći uzrok zagađenja su individulani kotlovi na čvrsto, ekološki neprihvatljivo gorivo, loš kvalitet uglja, kao energent finansijski jedino dostupan građanima, kao i saobraćaj. Iako je problem zagađenosti grada hroničan, isto tako lokalna samouprava ne čini ništa da pomogne građanima i da makar kratkoročnim merama utiče na smanjenje zagađenja, dok se ne nađe dugoročno rešenje.

Grad je u stanju ekološke katastrofe, a zdravlje populacije izuzetno ugroženo. Građani zbog siromaštva nisu u stanju da gasifikuju domaćinstva, pa zato treba subvencionisati cenu priključka za gas, zabraniti upotrebu uglja lošeg kvaliteta i na gas priključiti i preostale kotlarnice JKP “Toplota“,” saopšteno je iz Gradskog odbora Stranke slobode i pravde.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.