Spremnost u svim situacijama

ZLATIBOR – Kako je bezbednost na zlatiborskoj Gold gondoli uvek na prvom mestu, Gorska služba spasavanja je održala vežbu evakuacije putnika iz kabine. U ovoj akciji učestvovala su 22 spasioca koji su bezbedno spustili i prebacili na kopno sve putnike koji su se nalazili u kabinama. CIlj je bio da se spasioci i zaposleni u JP Gold gondola Zlatibor uvežbaju za situacije stvarnog spasavanja.

Spretnost i utreniranost pokazali su timovi za spasavanje sa voda, kao i spasilački timovi koji su se kretali između stubova i evakuisali putnike.

Evakucija putnika ns gondole
Foto: Zlatiborpress

„Spasilački tim se satsoji iz 15 ekipa raspoređenih na posebnim reonima gde se odvijaju evakuacije. Sapsilac se prvo penje na stub i silazi na sajlu gondole, a onda dolazi do kabina odakle spušta puntike na zemlju. Korišćena je specijalna oprema za kretanje po sajli, pristup kabinama i evakuaciju putniku bez obzira na visinu na kojoj se nalaze“, rekao je koordinator tehničkog spasavanja Gorske službe za spasavanje Srbije Aleksandar Ravas.

Teren u okolini zlatiborske gondole je specifičan zbog Ribničkog jezera i strmog dela u podnožju Tornika što vežbu evakuacije čini izazovnijom jer je potrebna koordinacija više ekipa. Ravas zaključuje da je vežba evakuacije na Gold gondoli značajno unapredila znanje i spremnost GSS-a posle koje su postali bolji spasioci.

JP „Gold gondola Zlatibor“ kroz svoj rad sarađuje sa brojnim institucijama promovišući odgovornost kako prema prirodi tako i prema putnicima. Vežba evakuacije je jedna od takvih aktivnosti u kojoj su učestvovali i zaposleni iz gondole.

„Bezbednost putnika i zaposlenih, kao i spremnost na sve situacije su u skladu sa osnovnim delatnostima našeg poslovanja i u suštini našeg upravljanja objektom gondola. Vežba spasavanja putnika iz kabina je neophodna kako bi se ispunili svi bezbednostni stadardi propisani Zakonom u slučaju elementarne nepogode. Tokom ovogodišnjih aktivnosti korišćeno je 6 kabina, a na Ribničkom jezeru nalazilo se dva čamca za spasavanje. Na ovaj način naši zaposleni zajedno sa partnerima iz GSS-a su još jednom utvrdili znanje i spremnost da pruže maksimalnu bezbednost našim putnicima u bilo kojoj situaciji“, rekla je direktorka Gold gondole Bojana Božanić.

Evakuacija sa žičara i gondola jedan je od vidova tehničkog spasavanja na kome su svi spasioci GSS-a obučeni, a sa redovnim uvežbavanjem održava se visok nivo spremnosti i utreniranosti spasilaca.

ZLATIBORPRESS

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.