Spomenik majstoru trube Milovanu Miću Petroviću (VIDEO)


UŽICE-Na Rakijskoj pijaci u Užicu 7.oktobra biće postavljen spomenik proslavljenom majstoru trube Milovanu Miću Petroviću,koji je preminuo 2000.godine. Spomenik je delo akademskog vajara Zorana Ivanovića,njegova izrada finansirana je od strane prijatelja i porodice , a biće postavljen na osnovu odluke koju je Skupština grada Užica usvojila 3. marta prošle godine.

Po rečima zamenika gradonačelnice Užica Dragoljuba Stojadinovića pre više od godinu i po dana na adresu grada Užica stigla je inicijativa Udruženje Užičana u Beogradu, Društva srpskih domaćina, Etno udruženja „Zavičaj” ,Udruženja Guča i trubača veterana Milovana Babića i Boška Ostojića da se podigne spomenik majstoru trube Milovanu Miću Petroviću. Grad Užice se obratio Ministarstvu kulture za saglasnost nakon čega je inicijativu jednoglasno usvojila Skupština grada Užica.

“Postavljanjem spomenika ne postavljamo samo spomenik Milovanu Mići Petroviću, već trubi, očuvanju kulturnog nasleđa. Milovan Mićo Petrović nije bio samo jedan od najboljih srpskih trubača, nije bio samo majstor nad majstorima, bio je neko ko je uvek sa ponosom isticao da su Užice i njegovo selo Duboko centar sveta. Bio je neko ko je uvek promovisao naš grad i zahvaljujući kome se za naš grad čulo van granica naše zemlje. Ovo je samo početak i Užice će se na ovaj ili sličan način odužiti i ostalim znamenitim Užičanima koji su se svojim likom i delom zadužili naš grad,”rekao je Stojadinović.

Uz zahvalnost udruženjima i ljudima koji su podneli iniicjativu i odbornicima koji su usvojili odluku da se podigne spomenik, Dejam Petrović sin Milovana Petrovića istakao je da je spomenik finansiran isključivo iz sredstava njegovih i prijatelja njegovog oca koji nisu javne ličnosti i žele da ostanu anonimni.

“Spomenik će biti otkriven 7. oktobra u okviru obeležavanja Dana Grada i tada će po prvi put biti prikazan dokumentarni film koji su 1977. godine snimili ljudi iz Francuske. Takođe u planu je da u dogovoru sa rukovodstvom grada ja održim koncert sa poznatim pevačima koji ću pokloniti sugrađanima, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena,”rekao je Dejan Petrović.

Sam spomenik je visine 2,5 m, postament je oko 1,45 m, sledeće nedelje počinju radovi. Kako ističe Nikola Maksimović direktor JP “Užice razvoj” lokacija na kojoj će se nalaziti povezana je sa esnafima i zanatsvom i postavljanje spomenika neće uticati na sadašnji izgled tog dela grada.

“Postavljanjem spomenika nećemo narušiti ambijentalnu celinu ovog dela Rakijske pijace, česme i kamena koji sad postoji. Ideja je da sve to rekonstruišemo u nekom trenutku, za sada nećemo menjati ništa, osim zelenilo i hortikulturu koju ćemo u tom delu oplemeniti,”naglasio je Maksimović.

Spomenik je delo akademskog vajara Zorana Ivanovića, redovnog profesora Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu. Neka od dela koje je Ivanović uradio su spomenik Nikole Pašića na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, Branislavu Nušiću na Trgu Republike u Beogradu, Borislavu Pekiću pored Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu, Kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću u Nišu, Kralju Petru Prvom na konju u Novom Sadu i spomenik kneginji Milici u Kruševcu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.