SOS telefon za žrtve porodičnog nasilja

UŽICE- U toku 4 godine koliko postoji SOS telefon za žrtve porodičnog i partnerskog nasilja u Užicu primljeno je ukupno 3466 poziva , pokrenuto   112 pravnih postupaka u sferi zaštite od nasilja i obavljeno je 351 individualnih pravnih, psiholoških i socijalnih konsultacija .Pomoć je zatražilo 469 žena.

„Najveći procenat žena 57 odsto ima od 26 do 49 godina starosti. 34 odsto čine žene koje imaju 50 ili više godina. Sve žene koje  nam se javljaju trpe psihičko nasilje, 64 odsto žena osim psihičkog trpi i fizičko nasilje, 58 odsto žena  trpi i ekonomsko nasilje, a 15 odsto žena su žrtve proganjanja. U 74 odsto slučajeva nasilnici su bivši ili sadašnji partneri, 20 odsto su srodnici po prvoj liniji (sin, ćerka, roditelj), a ostalih 6 odsto su članovi šire porodice“,kaže Radmila Gujaničić iz Ženskog centra.

Ženski centar Užice  je prošle godine dobio licencu za pružanje usluge SOS telefona rešenjem Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i postao je deo sistema socijalne zaštite. 

To je jedini SOS telefon na teritoriji Zlatiborskog okruga,a pozivi na broj 0800 333 445 su besplatni.

You may also like...