Soko, strele i Stapari (VIDEO)

STAPARI, UŽICE – Sokolarstvo je način života, a sokolari žive sa duhom čoveka i ptice grabljivice. Ova drevna veština srednjevekovnog plemsta danas je hobi i sport u Srbiji, a u užičkom etno selu u Staparima, svi koji dođu na odmor mogu se uveriti u zanimljvost ove veštine spojene sa streličarstvom.

Odrastao je Vladimir na staparskim poljima čuvajući ovce, zamtim je dosta putovao i viđao kako niču etno sela po Srbiji i rešio da i on svoje gazdinstvo uredi. U lekovitost života na selu se uverio i sam kad je potražio mir nakon bitke na Košarama.

„Te proklete Košare dovele su me ovde da sredim stvoje zdravstveno stanje i psihički nemir. Uspeo sam, selo je od mene napravio stabilnu osobu i već sam od njega mnogo profitirao, jer sam sačuvao zdravlje i porodicu“, priča Vladimir Ilić, vlasnik etno sela Staparski vajati.

Svoje gazdinstvo je prilagodio najviše deci. Oni mogu uživati u društvenim igrama, naučiti dosta o starim predmetima, upoznati se sa domaćim životinjama, pecati, jahati konje, a tu je i teren za „paintball“. Svakako su svima najzanimljiviji streličarstvo i sokolarstvo.

„Ništa slično nema u okolini. Deca nauče dosta, vole da se slikaju sa pticom, vratimo se u davna vremena pričama“, kaže Vladimir.

Sokolarstvom se bavi i Vladimirova ćerka. Harisov jastreb je njen drugar i prava je atrakcija za decu.

„Zainteresovala sam se uz tatu i krenula sa jastrebom u lov. Deca se prvo plaše, ali kad vide da je bezopasan, traže da ga uzmu u ruke, slikaju se, pomaze ga“, priča Danka.

Na ovom domaćinstvu, koje je i zoološki vrt u malom, pored Harisovog jastreba najinteresanije je Cvetino ždrebe, konjić Srećko, pauni, holandske beloćubaste koke i patuljaste kozice.

„Planiramo da organzujemo stare seoske manfestacije kao što su mobe, plaštenja, komišanje, vršaj, a sve kako bi se vratili u naša detinjstva. Nadamo se uskoro, mada kakva su vremena ništa ne može da se planira“, dodaje Vladimir.

A u narednom periodu bakinu će kućicu pretvoriti u muzej koji čuva uspomene na istoriju porodice Ilić. Ove godine će napraviti i autodrom za decu, teren za male sportove, košarku i odbojku i ladare gde će porodice moći da budu izdvojene. A u ovakvim situacijama to je neophodno.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.