Skulpture od šljiva (VIDEO)

KOSJERIĆ – Jedan voćnjak u kosjerskom selu Galovići, u zaseoku Marići, dobio je sasvim novi i drugačiji izgled. Njegov vlasnik, Milan Marić, rešio je da se oduži precima na neobičan način.

Tokom života preko njegovih ruku prošlo je mnogo drveta, pre svega onog ogrevnog jer je radio kao ložač. I dok je gledao kako u vatri gori i nestaje dobio je ideju da stara stabla u zavičaju sačuva od propadanja.

„Posekao sam stare šljive i od njih napravio skulpture, rezbario, stvarao od starog novo“, ispričao je Marić za ZOOMUE.

Stare šljive iz voćnjaka Milana Marića dobile su novi život. Od njih je napravio ogradu za novi voćnjak – stare šljive je posekao, nove posadio. A skoro svaki stub, od ukupno 200, nastao od trošnih stabala 150 godina stare šljive, dobio je novu funkciju i izgled.  U njih je Milan urezao ono što mu je na srcu – krst, knjigu, sunce i šljivu. I znao je da radi nesto dobro.

„Svašta sm pisao na porukama, ali para nema nigde“, kategoričan je ovaj pesnik u duši.

Svoje mesto u novoj ogradi našla je i kosa stara više od sto godina, kao i srp koji su koristili njegovi preci. Za generacije koje će tek doći Milan je ostavio i zaveštanje i u trošnim stubovima sakrio poruke.

Od ruke mu ide sve što ima veze sa drvetom pa je tako od stabla stare kruške sa roditeljskog imanja sačinio pet stoličica za pet unuka. Ali ipak, šljiva mu je u duši pa ju je stavio i u pesme koje su opet posebna priča jer im se dužina meri u metrima.

Iako živi na relaciji Beograd Kosjeric, želja mu je bila da sačuva ognjište, okućnicu i šljivu kao najdražu voćku. Jer kako sam reče život prolazi i treba u njemu ostaviti neizbrisiv trag.

You may also like...