Reciklažom tekstila do održivih rešenja (video)

 UŽICE-U Užicu je  predstavljen projekat prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore „reciklažom tekstila do održivih rešenja“,koji realizuju udruženja Ženski centar iz Užica i „SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja“ iz Nikšića.

 

Cilj projekta je stvaranje uslova za zapošljavanježena iz  teško zapošljivih grupa u Srbiji i Crnoj Gori,ali i stvaranje uslova za razvoj reciklaže tekstila,kaže menadžer projekta Miloš Radojević.

„Projekat ima elemente socijalne zaštite kroz zapošljavanje 20 žena u Srbiji i Crnoj Gori,kao i zaštite životne sredine kroz reciklažu tekstila i elemente zelene ekonomije.Bez realizacije projekta na tržištu,nema njegove ekonomske održivosti,koju mi želimo da stvorimo i po završetku projektnih aktivnosti“,ističe Radojević .

Radmila Gujaničić iz užičkog Ženskog centra naglašava da je ovo inovativni projekat ,kako na području Srbije ,tako i Crne Gore,gde je reciklaža  tekstila tek u povoju.

„Tragajući za rešenjem problema zapošljavanja žena iz teško zapošljivih grupa,istovremeno se odgovorno odnoseći prema životnoj sredini kreirale smo projekat koji treba da mobiliše sve građane Užica i koji pokreće saradnju sa institucijama,javnim preduzećima,privatnim kompanijama i broj nim udruženjima.Opremom koju dobijamo kroz ovaj projekat stvaramo uslove za primarnu selekciju tekstila i proizvodnju predmeta od recikliranog tekstila“,kaže Gujaničićeva.

Koordinatorka projekta u Crnoj Gori Nataša Međedović ističe da tekstil sa 6 odsto učestvuje u ukupnom otpadu u ovoj zemlji.ali da se ne odlaže na adekvatan način.

„Reciklaža je delatnost budućnosti i ovaj projekat je u službi njegove afirmacije.Proces recikliranja tekstila dugoročno dfonosi svima ekološke,socijalne i ekonomske benefite“,istače Međedovićeva.

Projekat „Reciklažom tekstila do održivih rešenja“ koji traje 15 meseci,Evropska unija finansira sa preko 172 hiljade evra.Partneri  na projektu su Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Užicu,Zavod za zapošljavanje Crne Gore-Biro rada Nikšić i Regiobnalna razvojna agencija Zlatibor iz Užica.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.