Skoro trećina stanovnika Srbije bez dece, raste broj razvedenih

Prema rezultatima popisa, skoro trećina stanovnika Srbije (31 odsto) starijih od 15 godina nema nijedno dete, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Jedno dete ima 18% građana Srbije, 40% ima dvoje dece, 8,64% troje dece, dok 2,4% ima četvoro ili više živorođene/biološke dece, ističe se u saopštenju.

Kako su naveli iz Republičkog zavoda za statistiku (RZS), primetne su značajne razlike između muškaraca i žena po broju živorođene dece. Skoro je izjednačen broj muškaraca bez dece i sa dva deteta (oko 36%), slede muškarci sa jednim biološkim detetom (16,2%) i sa troje dece (8,2%).

Kod žena dobi 15 ili više godina, najveći broj je onih koje su rodile dvoje dece (42,8%), slede žene koje nisu rađale (25,7%), zatim žene sa jednim detetom (19,7%) i žene sa troje živorođene dece (9,1%).

Vrtić Bambi
Foto: ZooMUE

Udeo osoba sa više od troje živorođene dece izrazito je nizak kod oba pola (2,3% kod muškaraca i 2,5% kod žena).

Podaci o broju živorođene dece po polu i starosti pokazuju da su udeli lica koja nisu učestvovala u reprodukciji izrazito visoki u starosnim grupama 15–19 godina i 20–24 godine, kako kod muškaraca tako i kod žena, što je i očekivano, naročito na početku plodnog perioda.

Razlike u reproduktivnom ponašanju muškaraca i žena najizraženije su u starosnim grupama 25–29 godina i 30–39 godina. Naime, kako navode iz RZS, 37,5% žena starosti 25–29 godina rodilo je najmanje jedno dete, dok samo 19% muškaraca iste starosti ima decu.

U starosnoj grupi 30–39 godina, 29% žena je bez dece, dok je procentualni udeo muškaraca iste starosti koji su bez dece 48 odsto.

U starosnoj grupi 40–49 godina, decu nema 16% žena i 27,3% muškaraca.

Podaci o broju živorođene dece žena starosti 50–59 godina pokazuju da je svaka osma žena izašla iz perioda plodnosti ne učestvujući u reprodukciji, odnosno 12,2% žena nije rodilo nijedno živo dete do 49. godine.

S druge strane, svaki peti muškarac starosti 50–59 godina, tj. njih 20%, nema svoju biološku decu.

Najveći prosečan broj živorođene dece je u Medveđi, Tutinu, Sjenici, Preševu, Prijepolju, Bojniku i Novom Pazaru (više od 1,6 dece u proseku), dok najmanji prosečan broj živorođene dece imaju stanovnici gradskih opština Grada Beograda – Stari grad, Vračar, Savski venac, Zvezdara, Novi Beograd, Voždovac, Palilula, kao i stanovnici Novog Sada (manje od 1,2 deteta u proseku).

Povećan broj razvedenih

Prema rezultatima popisa, oko polovine stanovništva starosti 15 i više godina je u braku (51 odsto), dok skoro trećina (31 odsto) nikada nije sklapala brak, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Расте број разведених

Kako se navodi, uočljive su velike razlike među polovima u pojedinim kategorijama. Tako, 36,7 odsto muškaraca starosti 15 i više godina nikada nije sklapala brak, dok je udeo neudatih među ženama starosti 15 i više godina 25,8 odsto.

S druge strane, među ženama starim 15 i više godina 17,8 odsto je udovica, dok je kod muškaraca udeo udovaca svega 4,9 odsto.

U periodu između dva poslednja popisa, od 2011. do 2022. godine, smanjen je udeo osoba u braku – sa 55 na 51 odsto, dok je zabeležen porast udela onih koji nisu sklapali brak sa 28 na 31 odsto.

Udeo razvedenih povećan je sa 4,9 na 6,1 odsto, dok je udeo udovaca/udovica ostao nepromenjen u odnosu na prethodni popis – 11,6 odsto.

Pet opština sa najvećim procentom osoba u braku su: Preševo (60,6 odsto), Bujanovac, Aleksandrovac, Prijepolje i Raška.

Najveće učešće neoženjenih/neudatih lica zabeleženo je u gradskim opštinama Beograda – Stari grad (38,4 odsto), Zvezdara, Vračar, Palilula i Voždovac i u Novom Sadu (36 odsto).

Učešće razvedenih najveće je u Subotici (8,9 odsto), Bečeju, Senti, Zaječaru i u beogradskim opštinama Stari grad (8,3 odsto) i Vračar.

Kada je reč o licima koja žive u vanbračnoj zajednici, rezultati popisa navode da od ukupno 5.691.551 osobe starosti 15 i više godina, njih 277.140 tj. četiri odsto živi s partnerom/partnerkom u vanbračnoj zajednici. Njihova prosečna starost je 42,3 godine.

U odnosu na prethodni popis udeo građana koji žive u vanbračnoj zajednici u stanovništvu starosti 15 i više godina povećan je za jedan odsto.

Najveći procenat građana koji žive u vanbračnoj zajednici u ukupnom stanovništvu starosti 15 i više godina zabeležen je u: Majdanpeku (10,5 odsto), Kovinu, Žagubici, Beloj Crkvi, Požarevcu i Srbobranu. Najmanji udeo stanovnika koji žive u vanbračnoj zajednici imaju opštine Preševo, Prijepolje i Trgovište (ispod jedan odsto), Raška, Mali Zvornik, Sjenica i Ljubovija.

Tanjug

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.