PSD podrška za zapošljavanje 260 mladih (video)

TRSTENIK-U okviru programa podrške mladim u otpočinjenju proizvodnje malina,kupina,meda i plasteničkog povrća potpisano je 260 ugovora sa mladim,nezaposlenim licima iz Trstenika.

trstenik psd1Projekat se sprovodi u okviru Programa razvoja privatnog sektora u jugozapadnoj Srbiji,koji sprovodi Regionalna razvojna agencija Zlatibor,a finansira švajcarska vlada preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

“Švajcarska je do sada uložila 14 miliona švajcarskih franaka u otvaranje 3600 novioh radnih mesta na području cele Srbije.i nastavićemo da pomažemo razvojne programe za osnaživanje preduzetništva”,rekla je zamenica ambasadora Švajcarske u Srbiji Polin Mentone.

 

Model je osmislio i pilotirao PSD program,koji je u opštini Trstenik već omogućio podršku za 70 mladih nezaposlenih lica da otpočnu proizvodnju malina na ukupno 12 hektara.

Opština Trstenik je proširila ovaj model i primenila ga i na proizvodnju kupina i plasteničkog voća,ukupno investirajući  preko 270.000 švajcarskih franaka.Danas su potpisani ugovori sa 190 mladih ljudi.

“Uspostavili smo partnerstvo sa 6 privatnih kompanija i time smo postali prva  opština koja je formiranjem javno-privatnog razvojnog partnerstva stvorila povoljno poslovno okruženje za otpočinjenje tradicionalne proizvodnje i ostvarivanje dodatnih prihoda i profita za sve učesnike u lancu vrednosti”,rekao je zamenik predsednika opštine Trstenik Stevan Đaković.

 

Program razvoja privatnog sektora u jugozapadnoj Srbiji u protekle dve godine podržao je 477 mladih ljudi da otpočnu proizvodnju maline i meda.

“Tokom 2015.godine na teritoriji jugozapadne Srbije pet hladnjača je podržalo 347 mladih nezaposlenih da otpočnu proizvodnju malina na ukupno 70 hektara,dok je podrškom otkupljivača meda za 130 mladih ,pčelinji fond Srbije uvećan za 1950 novih košnica”,istakao je menadžer projekta Darko Đurović.

 

Procena je da će novi proizvođači malina,kupina,plasteničkog povrća i meda sa teritorije opštine Trstenik godišnje zarađivati preko milion švajcarskih franaka,dok će profit otkupljivača biti preko 260.000 švajcarskih franaka na godišnjem nivou.

 

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.