Škola po ceo dan (VIDEO)

BAJINA BAŠTA – Odeljenje prvog razreda Osnovne škole „Sveti Sava“ u Bajinoj Bašti jedino je u Zlatiborskom okrugu koje od ove godine ima celodnevnu nastavu, a koja podrazumeva kombinaciju nastave i slobodnih aktivnosti.

Dvadest pet prvaka u školi su od osam do pola četiri, imaju sve obroke, školske torbe donose ponedeljkom i vraćaju petkom, pa domaći rade u školi i imaju mnogobrojne dodatne aktivnosti. Ovi mališani su dosta samostalniji i usredsređeni jedni na druge, ispomažući se kao drugari.

Za razliku od produženog boravka, celodnevna nastava je obavezna, a sa đacima rade dve učiteljice u dve smene. Nakon tri meseca rada , na način da se smenjuju  časovi redovne nastave i slobodnih aktivnosti, učiteljice ističu da tako deca nisu opterećena, a da uz to imaju i pravilan vaspitni tretman i socijalizaciju.

„Deca dobro shvataju gradivo, kontrolne vežbe to pokazuju i nema potrebe da vežbaju kući“, kaže učiteljica Leposava Jevtić.

„Deca su sklonjena od ulice i bezbedna i slobodno vreme koje nije pravilno iskorišćeno upravljeno je na njihov razvoj i pravlno odrastanje“, navodi učiteljica Nataša Zloparubović.                                                                               

Ovi mališani se kroz slobodne aktivnosti uključuju u neposredno okruženje, odlaske u prirodu i ustanove , a preko spontanih igara i raznovrsnih tema u okviru kreativnih radionica, na kojima gostuju razni stručanjaci, izražavaju svoje skrivene potencijale.

„Na tim radionicama deca razvijaju maštu, a i manje gledaju u telefon i tablet“, kaže Mića Veselinović Tarski, slikar.

To što im se deca nalaze na bezbednom mestu veoma je važno za roditelje koji mogu da završe svoje privatne obaveze, ali i izrada domaćih zadataka u školi ostavlja im više vremena za druženje sa decom.

„Smatram da je ovo dobar prelaz od vrtića do redovne nastave. Kad dete dođe iz škole i kaže da mu je bilo sjajno, to meni dovoljno govori „, kaže roditelj Aleksandar Marković.

Ovi mališani će i u drugi razred ići po ovom sistemu, a od trećeg razreda se vraćaju u redovan režim nastave.

You may also like...