Selaković najavio dnevni boravak za mentalno nerazvijene osobe i pristupnu rampu na bazenu (VIDEO)

UŽICE – Centralni događaj povodom obeležavanja Svetskog dana autizma održan je u užičkom Gradskom kulturnom centru. Uz prisustvo ministra Nikole Selakovića otvorena je izložba „Plavo srce u prestonici kulture“, kojom je obeleženo i 20 godina rada Užičkog udruženja za pomoć osobama sa autizmom.

Ističući da na osobe sa autizmom treba misliti svih 365 dana u godini ministar Selaković kaže da su oni često osobe natprosečne inteligencije, sa kojima je neophodno raditi na obrazovanju i poslovnom osposobljavanju.

„Kada govorimo o autizmu često kažemo da je u pitanju poremećaj, a ja se često zapitam kakav je to poremećaj? Jer, imamo primer uspešnih osoba poput Ilona Maska, koji je takođe osoba sa autizmom“, kaže Selaković.

Ovim povodom otvorena izložba „Plavo srce u prestonici kulture“ obuhvata radove autističnih osoba iz čitave Srbije, a slogan kojim se obeležava ovogodišnji osoba sa autizmom glasi „Nismo nevidljivi“.

„U toku je izmena i dopuna Pravilnika o bližim uslovima i standardima za pružanje socijalne usluge, koje se tiču između ostalog i stanovanja uz podršku. To je od ogromne važnosti za nas kao roditelje“, kaže Nevena Petrović Jojić, predsednica Autizma Srbija.

„Koren svega što je dobro leži u prihvatanju, poštovanju i ljubavi prema ljudima koji trebaju našu podršku“, kaže Zorica Mitrović iz užičkog Udruženja za podršku osobama sa autizmom.

Procene govore da je u Evropi oko sedam miliona osoba sa dijagnozom autizma, a uzimajući u obzir članove njihove uže porodice, ovim poremećajem obuhvaćeno je oko 20 miliona osoba.

„Kažu da je autizam neizlečiv, ali je svojevrsni lek jaka i snažna porodica, kao i ljubav i razumevanje“, kaže gradonačelnica Užica, Jelena Raković Radivojević.

Najavljena je izgradnja dnevnog boravka za mentalno nedovoljno razvijene osobe, kao i pristupne rampe na Gradskom bazenu za osobe sa invaliditetom. Ovom prilikom užičko Udruženje za pomoć osobama sa autizmom i Autizam Srbija uručili su zahvalnice zaslužnim pojedincima i ustanovama.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.