Sećanje na Dan mladosti (VIDEO)

UŽICE – Štafeta je u Jugoslaviji bila simbol Dana mladosti koji se obeležavao 25. maja. Posebna čast bila je predati štafetu predsedniku Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, a tog trenutka i danas se seća Slobodan Jovanović iz Užica.

Slobodan Jovanović je 1961. godine predao štafetu Josipu Brozu Titu na stadionu JNA pred više od 50 000 ljudi, tada je imao 20 godina i odlično se seća svakog trenutka.

„Ispred nas je parapet, centralne lože gde on sedi, a ja s druge strane sam na tom mostiću. Ja predajem onu štafetu, međutii on mene vuče, zagrli i poljubi. Grlim i ja njega tada i sad je to sasvim druga atmosfera“, kaže Jovanović za ZooMUE.

Te godine obeležavalo se dve decenije od narodno-oslobodilačkog rata i nastanka Užičke republike pa je odlučeno da štafetu mora predati neko ko je iz Užica i ima 20 godina, a pri tom je uzoran omladinac. Slobodan je zadovoljio sve kriterijume i izabran je za nosioca štafete. Bio je jedini iz tadašneg Titovog Užica koji je lično predao štafetu predsedniku Jugoslavije i kaže da je zbog toga osećao veliku odgovornost, ali i tremu.

„Bio je neposredan i odmah je mogao sa pričom da me ohrabri, da onaj strah izgubim. Tako da sam ja izgubio strah tokom predaje štafete i uspeo sam ceo tekst uspešno da prenesem“, kaže Jovanović.

Štafetu su uvek nosili omladinci koji su se isticali po svojim rezultatima u školi i radu pa su to često bili najbolji studenti, radnici i vojnici.

„Imali su učešće i sve te društvene organizacije, kako sportski klubovi, izviđači, planinari, gorani, Crveni krst… Svi smo živeli za taj dan“, rekao je Drulović.

„Znam samo da uoči 25. maja nisam spavao, plašio sam se da ću zaboraviti tekst koji je trebalo da kažem prilikom predaje štafete i to me mučilo do samog kraja dok nisam predao štafetu“, kaže Savić.

Štafete su nošene kroz sve mesne zajednice Zlatiborskog okruga, a onda su dočekivane u Užicu gde se nalazila Titova bista.

„Spomenik je tada bio na Trgu partizana i bio je centralna figura od 1961. godine i cela ceremonija bila je psvećena Josipu Brozu Titu. Obično je kretala sa Kadinjače zbog same bitke na Kadinjači 1941. godine“, kaže Novaković.

U svečanosti su učestvovale fabrike i radne organizacije koje su imale svoje predstvanike u raznim igrama i muzičkim sletovima.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.