Čuvari ćirilice u Bajinoj Bašti (VIDEO)

BAJINA BAŠTA – Dan slovenske pismenosti i kulture 24. maja u Srbiji se od prošle godine obeležava kao državni praznik u znak sećanja na Ćirila i Metodija, tvorce prvog slovenskog pisma. Proteklog vikenda održana je i druga „Ćirilična baština“ u Bajinoj Bašti kojom se neguje, štiti i čuva ćirilica.

U Bajinoj Bašti, gradiću na Drini, verni su ćirilici. Ove godine, uz maske i mere zaštite, održana je Ćirilična baština. Dušan Mišić, kaligrafista čija je izložba sa ćiriličnim tekstovima molitvi „Slika i reč“ otvorila manifestaciju održao je javni čas kaligrafije.

„Kada sam video rukopise, kao što je Miroslavljevo jevanđelje, to je ostavilo dubok utisak zapečaćen u mom srcu. Želim da sačuvam kulturnu baštinu i skinem sloj prašine koji je do danas slagan na nju i da joj u 21. veku vratim pun sjaj“, kaće Mišić.

„Glagoljate li ćirilicu“ zapitala se profesorka književnosti Anđelka Petrović. Za predavanje o počecima slovenske pismenosti primenula je savremene informacione tehnologije, a na Vikipediji je sa svojim đacima kreirala stranicu posvećenu narodnoj epskoj pesmi Početak bune protiv dahija.

„Dovoljno je ukucati ćirilicom Početak bune protiv dahija i to je naša stranica. Ogromno je bogatstvo imati dva pisma, ćirilicu i latinicu, Deca danas koriste više latinicu mahom zbog kompjutera, ali znaju ćirilicu i koriste je regularno“, kaže Petrović.

Dodeljene su diplome najboljim učenicima koji su promovisali ćirilični krasnopis u literarnom na likovnom konkursu koji su ove godine zbog situacije organizovani na Fejsbuk stanici. Ćirilična darovnica dodeljana je dnevnom listu „Politika“ za očuvanje ćirilice i negovanje srpskog jezika.

„List „Politika“ od 1904. neguće ćirilicu i jedini je list koji to nikada nije menjao. Svako pismo i broj je bio posebno rađen. Mnogi napisi u državi su na našem fontu, čak i jelovnici“, kaže urednik dopisništva „Politike“ Goran Volf.

Ćirlilična baština završena je besedom o ćirilici nakon liturgije u Manastiru Rača, koji je bio centar prepisivačke škole u 17. veku, a tokom Drugog svetskog rata sačuvao Miroslavljevo jevanđelje. Prošlogodišnja Ćirilična baština je od Ministarstva kulture i informisanja nagrađena nagradom „Kulturni obrazac godine“.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.