Šampion na pragu sedme decenije (VIDEO)

UŽICE – Da vrhunski sportski rezultati nisu rezervisani za drugu i treću deceniju života dokaz je atletičar Mirko Minić. Iako u penziji, ovaj Užičanin, pre samo mesec dana, proglašen je za najuspešnijeg učesnika Balkanskih igara u Bugarskoj.

Na pragu sedme decenije Mirko ostvaruje rezultate koje, ne retko, organizatore takmičenja primoravaju da ga sa postolja za veterane presele na pobednički podijum namenjen aktivnim učesniicma.

Krajem osamdesetih godina prošlog veka Mirko Minić se aktivno bavio atletikom. Rezultati koje je tada postizao, zbog jake konkurencije,  nisu bili dovoljni da ostavi zapaženiji trag, ali bi u današnjim uslovima bili i te kako visoko kotirani. Nagrada za uloženi trud stigla je znatno kasnije, u veteranskoj konkurenciji. Na pet Balkanijada za veterane osvojio je 17 medalja na srednjim i kratkim prugama, a na poslednjoj, održanoj nedavno u Bugarskoj Užičaninu je pripalo pet odličja osvojenih za samo 72 sata. Tako je prvog dana morao da nastupi i na 5 km i u trci na 800 metara.

59-godišnji Mirko Minić od prošle godine je penzioner Valjonice Bakra. Njegovo sportsko angažovanje nije uvek nailazilo na odobravanje ispisnika, koji su radije vreme provodili na uobičajen penzionerski način..uz pecanje, šah ili po koju pričicu u užičkim parkovima.

Bez obzira na vremenske prilike poslednje 4 godine Mirko, , trenira dva puta dnevno. Svaki dan bez izuzetka. Tokom dana pretrči 15-ak kilometara, a godine mu nisu prepreka da ispuni plan.

U martu ove godine užički veteran je nastupio na  polumaratonu u Nišu, gde je ostvario vreme, kojim je zauzeo drugo mesto u apsolutnoj konkurenicji, gde nastupaju aktivni takmičari i po 4 decenije mladji od njega. U rodnom Užicu pre dve godine mu nisu priznali rezultat u trci na 10 kilometara uz objašnjenje da je nemoguće za čoveka njegovih godina da istrči takvo vreme. Sedam dana kasnije oborio je veteranski rekord na 5 kilometara koji je do tada bio u vlasništvu Daneta Korice.

 

You may also like...