Dan belog štapa u Priboju

PRIBOJ – Dan slepih i slabovidih osoba obeležen je i među članovima Međuopštinske organizacije iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši. Domaćin okupljanja bila je opština Priboj, a prilika je iskorišćenja za upoznavanje javnosti sa problemima sa kojima se suočava ovaj deo populacije.

„Mi smo teško zapošljiva populacija, iako nam od toga zavisi i egzistencija. Što opština bolje stoji, to su naše šanse za zapošljavanje veće“, rekla je Dragana Dučić, članica UO Udruženja slepih i slabovidih Srbije.

Omer Čelović iz Priboja kaže da se i pored ostvarenog napretka po pitanju potreba slepih i slabovidih osoba one i dalje suočavaju sa izvesnim problemima.

„Imamo problema sa bahatim vozačima, kao i prilikom prelaska ulice ili kretanja po trotoaru. Jer, oni koji postavljaju barijere izgleda zaboravljaju da mi to ne vidimo“, ističe on.

Miroslava Šaponjić iz Nove Varoši napominje da i pored činjenice što je slepa može da plete čarape i džempere i da obavlja kućne poslove.

„Međutim, ponekad odem na slavlja i čujem negodovanja ljudi, „Šta će ona da vidi'“. Još uvek ima predrasuda i one nas bole“, ističe ona.

Pomoćnik predsednika opštine, Miroslav Bukvić, kaže da je lokalna samouprava preduzela potrebne korake po pitanju olakšanja poteškoća sa kojima se slepi i slabovidi suočavaju.

„Opština Priboj je uvek izlazila u susret zahtevima slepih i slabovidih lica – pokrenuli smo manifestaciju Dan belog štapa, omogućili smo da besplatno letuju u Sutomoru, a ova šetnja treba da skrene pažnju svim našim sugrađanima, šta mogu da pomognu, da bi olakšali položaj ovih osoba. Dan belog štapa i ovoga puta je pokazao koliko ovim ljudima malo treba da se opuste,da uprkos svemu, bar na trenutak, zaborave svoje životne teškoće i ograničenja,i pokažu koliko su vedrog duha, i da su uvek spremni za druženje i pesmu“, kaže Bukvić.

(izvor i foto: opština Priboj)

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.