RSE: Nijedna privatna laboratorija nije dobila odobrenje za PCR testiranje na COVID-19

BEOGRAD-Nijedna privatna laboratorija u Srbiji do danas nije dobila odobrenje za PCR testiranje na COVID-19, rečeno je Radiju Slobodna Evropa u Asocijaciji privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije.

Radio slobodna Evropa navodi da se Ministarstvo zdravlja nije izjasnilo dokle se stiglo u vezi sa zahtevima privatnih laboratorija da im se omogući PCR testiranje, dok u Asocijaciji privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi kažu da nemaju informacije o tome.

foto.zoomue

„Laboratorijama jeste dostavljen set kriterijuma koje moraju da ispunjavaju da bi dobili potvrdjujuće rešenje za PCR testiranja. Da li ispunjavaju uslove može da potvrdi samo Zdravstvena inspekcija kada izadje na teren, odnosno u vanredni nadzor, što se, po našim saznanjima, nije desilo“, navedeno je u odgovoru Asocijacije.

U ovoj Asocijaciji, koja okuplja oko 60 privatnih zdravstvenih ustanova i praksi, su rekli da nemaju precizan uvid u podatke kada je koja laboratorija podnela zahtev Ministarstvu zdravlja, niti koliko je laboratorija ukupno podnelo zahtev, ali su naveli da „znaju da su četiri laboratorije sigurno podnele ovaj zahtev“.

Ministarstvo zdravlja, koje je nadležno za izdavanje odobrenja privatnim laboratorijama nakon što se procene njihovi kapaciteti u pogledu opreme, prostora i kadra, nije odgovorilo na upit Radia slobodna Evropa da li je doneta oduka, a ukoliko nije doneta zbog čega se na nju i dalje čeka.

Beta

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.