Ribolov kao način života (VIDEO)

UŽICE – Ribolov je rekreativno amaterski sport, koji spaja ljubav prema prirodi i sportu. Opuštanje pored reke za svakog ribolovca predstavlja vid odmora u kome neizmerno uživa. Aleksandar Zekavičić iz Užica ceo svoj život posvetio je upravo ribolovu.

Varalice
Foto: ZooMUE

„Ribolovci su mi bili i deda, otac i stric i ja sam ovu ljubav nasledio od njih. Od malena sam zavole prirodu, reku i počeo da pecam, ceo svoj život sam posvetio ribolovu“ ističe ribolovac Aleksandar Zekavičić.

Ribolov nije samo rekreativno zabavni sport, već i vrsta umetnosti u kojoj iskusni ribolovci prave razne vrste varalica od sunđera, mušice i voblere.

„Ovde ima dosta ručnog rada, samim tim je se pokazuje i neka umetnost. Tehnike ribolova su jako zahtevne i tesko, dosta ih ima. Po meni se ribolovci cene po tome ko više barata komplikovanim tehnikama, taj je naravno i veći umetnik u ribolovu“, dodaje Aleksandar.

varalioca pod sundjera
Foto: ZooMUE

Aleksandrov sin Siniša od oca je nasledio ljubav prema ribolovu.

„Od kada sam bio mali otac me je vodi na pecanje, išao sam na nekoliko takmičenja. Bilo je i malih pauza gde sam igrao neke druge sportove kao štu su fudbal, vožnja rolera, ali ribolov je ljubav za ceo život“, kaže Aleksandrov sin Siniša Zekavičić.

Kolekcija štapova za pecanje u Aleksandovom i Sinišinom domu je tolika da ni sami ne znaju broj. Aleksandar je nekoliko puta bio prvak Jugoslavije u samostalnom takmičenju,a i sa reprezentacijom. A kao najveći uspeh izdvaja titulu najboljeg ribolovca Balkana.

Ukoliko u u šetnjipored reke sretnete nekog ribolovca nikakomu nemojte reći „srećno“, kakoonai kažu srećnose govori rudarima, a ribolovcima „bisto“.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.