Ribničko jezero prirodna oaza Zlatibora (VIDEO)

ZLATIBOR – Ribničko jezero koje se nalazi na Zlatiboru izgrađeno je pre 50 godina i prostire se na 40 hektara. Iako je ovo jezero veštačko, ono za meštane, ali i sve koji se nađu na Zlatiboru, predstavlja prirodnu oazu u kojoj uživaju svake godine, a od otvaranja Gold Gondole može da se vidi i sa visine. Na ovom prostoru planirana je izgradnja turističkog kompleksa “Zlatnog grada” ali izgled ovog jezera, kako kažu, neće biti narušen.

Na pola puta od centra ka Torniku, smešteno je Ribničko jezero – najveće na Zlatiboru. Nastalo je kada je na reci Crni Rzav podignuta brana, kako bi žitelji ovog kraja bili snabdeveni vodom za piće. Iako veštačko, predstavlja pravu prirodnu oazu u kojoj svake godine uživa na hiljade posetilaca.

„Izgrađeno je 1971. godine i dugo je dva kilometra, a površina mu je oko 40 hektara. Nalazi se u jednom predivnom ambijentu, netaknutoj prirodi, pa to povećava njegovu estetsku vrednost iako je samo po sebi izuzetno lepo“, kaže Jovan Pavlović iz TO Zlatibor.

Jezero je tamno zelene boje, a dno je pokriveno tamnim kamenom što odsjaj vode čini još prodornijim. Takodje, pravi je raj i za ribolovce, jer u njegovim vodoma pliva obilje ribe.

„Dosta ljudi prolazi, svraća i uživa u njemu. Neki pecaju, a neki pokušavaju i da plivaju iako je to strogo zabranjeno jer voda služi za vodosnabdevanje. Dubina jezera je do 25 metara kod brane, dok je u drugim delovima dosta plića. Takođe, obiluje ribom kao što su klen, krkuša, šaran i som“, rekao je Pavlović.

U ovoj prirodnoj oazi, koja se nalazi na oko hiljadu metara nadmorske visine planira se izgradnja turističkog kompleksa “Zlatni grad”, namenjen zdravstvenom i sportsko-rekreativnom turizmu. Ovaj kompleks prostiraće se na oko 200 hektara, a predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović kaže da će izgled jezera ostati isti.

„Neće narušiti izgled jer su planovi urađeni, jezero će ostati zaštićeno. Moći će da se održavaju sadržaji na vodi, ali bez motora. Sadržaji koje mi planiramo predviđeni su na drugoj strani brda gde nije sliv prema jezeru i Rzavu“, ističe predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Ribničko jezero sada služi za vodosnabdevanje meštana, ali lokalna samouprava radi na obezbeđivanju alternativnih izvora, a jedna od opcija je izgradnja novog Sušičkog vodovoda.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.