Rekonstruisan granični prelaz Kotroman (VIDEO)

KOTROMAN- Posle trogodišnjih radova završena je rekonstrukcija graničnog prelaza Kotroman, izmedju Srbije i Bosne i Hercegovine. U radove je uloženo 4,6 miliona eura, od čega je iz predpristupnih fondova Evropskoj uniji obezbedjen 2,1 milion eura.

„Ovim će se ubrzati saobraćaj i regionalna povezanost, olakšaće se protok robe i bolje povezati ljudi. Istovremeno, ovo će uticati na bolji rad carinskih službi i na suzbijanje kriminala“, rekao je ambasador EU u Srbiji, Emanuel Žiofre.

Među prednostima koje bi trebalo da donese renoviranje ovog prelaza je poboljšanje kvaliteta teretnog saobraćaja, s obzirom da će vozila ovog tipa sada imati teretni terminal, kao i adekvatnu vagu.

„Novi prelaz ima po tri trake na izlasku i ulasku u zemlju, što će svakako najviše koristiti putnicima. Urađen je prema savremenim standardima, što će poboljšati rad graničnih službi“, istakao je državni sekretar ministarstva finansija, Gojko Stanivuković.

Osim dopriosa razvoju srpskog turizma u godinama posle kovida, ovaj prelaz uticaće i na spoljnotrgovinsku razmenu sa Bosnom, smatra resorna ministarka, Tatjana Matić.

„Beležimo tri miliona inostranih poseta, što je povećanje od 150 posto, a najviše stranih posetilaca upravo nam dolazi iz Bosne i Hercegovine“, rekla je Tatjana Matić.

Prema rečima ministra unutrašnjih poslova, Aleksandra Vulina, Republika Srpska je spoljnopolitički prioritet Srbije, zbog čega je posebna važnost ovog prelaza.

„Mi, Balkanci, treba da se najpre držimo jedni drugih, pre nego što nas prihvati Evropska unija. Srbija je otvorena zemlja, a takođe zemlja koja poštuje svoje susede“, kaže Vulin.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.