Razvoj seoskog turizma u Požegi (VIDEO)

POŽEGA – Gostoprimljivi domaćini, sela sa voćarskim i povrtarskim kulturama, domaće životinje i domaća hrana, listopadne šume i pašnjaci, svež vazduh i priroda netaknuta modernizacijom, to je ono što sva požeška sela nude.

Domaćini su ovde pre svega pravi poljoprivrednici koji zaokruživanjem svoje proizvodnje reše da se odvaže i u oblasti turizma, da gostima ponude da uživaju na njihovom imanju. To je rešila i porodica Cicović iz Papratišta.

„Napravili smo kućicu za svoje potrebe, a onda smo rešili da je kategorizujemo, ako nam krene, napravićemo još kućica, bazen i još štošta za turiste da im bude ugodno“, kaže Milan Cicović.

Ima i onih koji nisu poreklom iz požeškog kraja, ali su se zbog lepote sela nastanili u njima i postepeno razvijajući svoje imanje okreću se ka turizmu. Smiljanići iz Godovika doselili se su pre deceniju, gaje mangulice i cvrcine, a staru kuću i kačaru su uredili da nosi obeležja srpske istorje poslednja dva veka i da goste primi, kako kažu, da se osećaju kao svoj na svome.

„Gosti mogu sami da spremaju hranu ili mi da im spremamo, da se dogovorimo oko cene boravka, jer ništa ovde nije fiksno. Sve je kod nas u starinskom ambijentu i najveći luksuz je ova priroda“, priča Milorad Smiljanić.

I to su samo dva primera iz požeških sela kojih je 43 i u kojim ima samo 12 kategorisanih smeštaja, dok na to čeka još tri. Turistička organizacija Požege stavlja poseban akcenat na razvoj seoskog turizma kroz obuku ljudi koji žele njime da se bave.

„Ne mora destinacija da bude veliki grad ili letovalište, neophodna nam je priroda, a mi smo prebogati u tome. Tometino polje je naše neistraženo područje i imamo tu osam kategorisanih domaćinstava. Želimo u narednom periodu da toliko unapredimo seoski turizam da postanemo po njemu propoznatljivi u zapadnoj Srbiji“, kaže direktorka TO Požega Nataša Bradonjić.

Za sve koji posete požeška sela, veliki je izbor i mesta koja se mogu obići od ovčarsko-kablarske klisure i manastira, do Divčibara, pa celokupnog Zlatiborskog okruga sa planinama, rekama, pećinama i jezerima.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.