Drvo Likvidambar u čast profesorke Brane Matić

UŽICE – U čast profesorke Brane Matić, Ekonomska škola i grad Užice posadili su u parku ispred Ekonomske škole drvo „Likvidambar“.

Prema rečima pomoćnice gradonačelnice Užica Mirjane Radivojčević samo sećanje na ljude koji su ceo život posvetili traganju za najboljim u sebi, uz bezuslovnu posvećenost ljudima, posebno mladima, posebna je vrednost.

„Brana Matić nije bila samo profesorka svojim đacima, bila je mnogo više od toga. Znala je sve da razume, da oprosti, da nas postidi svojom blagošću i razumevanjem. Zbog svega toga je generacije njenih učenika sa radošću pamte i iskreno žele da u našim školama bude više profesora koji će nas pored obaveznog gradiva učiti da cenimo život i vrednosti zbog kojih se vredelo roditi i koračati ovom planetom“, rekla je Radivojčević.

Direktorka Ekonomske škole Užice Milica Prljević istakla je da Ekonomska škola može da se pohvali činjenicom da je Brana Matić, profesorka srpskog jezika i književnosti, prvi profesor koji dobija svoje drvo u našem gradu.

„Zadovoljstvo mi je što ispred Ekonomske škole mogu danas da izrazim radost zbog aktivnosti vezane za lik profesorke Brane Matić. U svim vremenima škola počiva na sinergiji između učenika, profesora i roditelja. Škola je uspešna samo onda ako se njeni učenici i posle završetka škole vraćaju njoj i svojim profesorima. Desilo se da su se učenici setili svoje profesorke Brane Matić, održavši javni čas posvećen njoj i iz ljubavi prema njoj osmislili ideju koja predstavlja materijalizaciju ljubavi sađenjem drveta negde ispred škole“, kazala je Prljević.

Profesorka Ekonomske škole u penziji Ksenija Janjušević navela je da je radost retka u ovim teškim vremenima i da se danas radujemo jer materijalizujemo ideju ljubavi učenika prema učitelju i obrnuto.

„Brana je bila koleginica neverovatne energije. Mnogi profesori Ekonomske škole uz nju su pedagoški sazrevali. Njen pedagoški kredo bio je „Izvuci maksimum iz učenika, ali ne dozvoli da se i jedna dečija suza prolije zbog tebe“. Umela je često da kaže „Nije problem što nisu naučili, jednoga dana kad im prigusti naučiće, ne mogu samo da oprostim splačinu u očima“. Nastojala je da uvek sve reši u korist svojih učenika, mnoge je oblačila, hranila, privatno odvodila u svoj dom, delila je i poklanjala svoju ljubav i deleći je sa drugima ljubav se umnožavala. Brana nije radila za prosvetarsku platu, njena plata bili su konkretni uspešni životi njenih vaspitanika. Eto zato je baš drvo za Branu“, rekla je Janjušević.

„Učenici uglavnom svoje profesore svrstavaju u tri grupe, na one prema kojima su ravnodušni, na one koje poštuju i, na kraju, na one koje vole. Najmanje je onih koje vole. To je glavni razlog zbog čega je drvo baš za Branu, a ne za nekog drugog“, zaključuje Janjušević.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.