Raspisan tender za sanaciju staza i sistema navodnjavanja na aerodromu Ponikve

UŽICE – Aerodromi Srbije raspisali su tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju poletno sletne staze, okretnice, rulne staze, osnovne staze, sistema za odvodnjavanje, kablovske kanalizacije i izgradnju rulne staze i platforme na aerodromu Ponikve.

Poletno sletna staza izgrađena je 1983. godine i duga je 3085 metara. Na severozapadnom pragu staze je izgrađena okretnica, a pored jednog i drugog kraja praga izgrađene su platforme.

Kako je navedeno u projektnom zadatku, prva faza projekta obuhvatiće sanaciju oštećenih delova kolovozne konstrukcije jednog dela poletno sletne staze nastalih tokom NATO bombardovanja, dok će se u drugoj fazi raditi sanacija preostalog dela i vezne rulne staze. Trećom fazom planirana je izgradnja kolovozne konstrukcije rulne staze i gradnja nove platforme.

Aerodrom Ponikve svojevremeno je izgrađen za potrebe vojske Jugoslavije. Tokom vojne intervencije NATO alijanse aerodrom je u više navrata bombardovan, tako da je pretrpeo znatna oštećenja.

U skladu sa programom konverzije vojnih aerodroma u aerodrome za civilnu upotrebu, aerodrom je 2010. godine predat na upravljanje gradu Užicu, a od 2013. godine se koristi za obavljanje vazdušnog saobraćaja za sopstvene potrebe.

Direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković najavio je, prilikom nedavne posete Užicu, da će Vlada Republike Srbije u ovoj godini uložiti 300 miliona dinara, kako bi cela pista u dužini od 3.087 metara bila stavljena u funkciju. Takođe, najavio je i izgradnju nove staze sa platformom za parkiranje dva aviona.

Rok za podnošenje ponuda je 21. april.

Izvor: grad Užice/eKapija

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.